A tökéletes alvás feltételei

Ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket, nem elég, ha megfelelően táplálkozunk és heti szinten többször is végzünk testmozgást, legalább ennyire fontos, hogy eleget és megfelelő módon pihenjünk is.

Erre azonban sokan nem figyelnek oda, persze erről tehet a stresszes életmód, a rengeteg túlóra is, hisz a legegyszerűbb az alvásidőből lecsípni valamennyit, ám ez hosszútávon nagyon káros az egészségre és idővel meg is bosszulja magát. Az ideális ugyanis az lenne, ha legalább napi 7 órát aludnánk, lehetőleg úgy, hogy még éjfél előtt ágyba kerüljünk. Ám az alvás hossza önmagában még nem garancia a sikerre és a megfelelő regenerációra, hisz a különböző külső hatások nagyban képesek befolyásolni a pihenésünk minőségét. Ezekre tehát érdemes legalább akkora hangsúlyt fektetni, mint arra, hogy elég időt töltsünk a hálószobában.

De mik is ezek a külső hatások? Az első és talán legfontosabb, az maga a kényelem. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy milyen fekvőhelyet választunk magunknak. Bár elsőre csábító egy ezeréves kanapé, amibe szinte belesüppedünk, ám hosszútávon azon aludni nem túl szerencsés, hisz nem támasztja kellőképp a hátunkat, és a nyaki gerinc nagy részét is alaposan megterheli. Ezért is fontos, hogy ne spóroljunk egy minőségi matracon, válasszunk kellő méretű, vastagságú és keménységű darabot, testünk hálás lesz érte. A fényekre úgyszintén érdemes odafigyelni, alvás közben a legoptimálisabb, ha teljes a sötétség, és lefekvés előtt 1 órával már kerüljük a kékfényű kijelzőket, mert azok nagyban nehezítik az elalvást. A zajokkal is hasonló a helyzet, ám érdekes módon sokaknál valamilyen fehér zaj (azaz valami monoton hang, például eső) megkönnyíti az álomba szenderülést. A lényeg, hogy ez ne legyen hangos, hogy számunkra ez jó módszer-e, az az első egy-két alkalom után úgyis kiderül. Végül, de nem utolsósorban ügyeljünk a háló levegőjére és lefekvés előtt minden esetben alaposan szellőztessünk ki, hogy megemeljük a levegő oxigéntartalmát.