A töltöttkáposzta eredete

A töltött káposzta tekercsek édes, savanyú és sós ízek keveréke, az étkezőktől és csemegeboltoktól az ötcsillagos éttermekig mindenhol felbukkan. Ezek az új mac-and-sajt, de kényelemes ételek egészséges csavarral, melengetik szíved szívét, miközben megelőzik a szívbetegségeket. Sok ország állítja az eredetét, ami a hagyományos recept számos érdekes riffjének köszönhető.

A zsidó káposzta tekercs (holishkls, darált marhahúsból, rizsből és mazsolából készült, káposztalevélbe burkolt, barna cukorból, citromból és paradicsomból készült szószban párolt keverék) 2000 évre vezethető vissza Kelet-Európába. Az őszi fesztivál ünnepe alkalmából szolgálták fel őket, különösen a Simchat Tórát, amely egy új Tóra-ciklust jelez. Úgy gondolják, hogy az étel az ókori Közel-Keletről származik, ahol elterjedt Kelet-Európába, ahogy a kereskedelmi utak virágoztak és különböző etnikai csoportok vándoroltak. Rendkívüli módon a káposzta tekercsek bekerültek a skandináv konyhába, amikor XII. Károly svéd király visszahozta hazájába a receptet, miután a 18. század elején katonai küldetésből az Oszmán Birodalomhoz tartozó Moldvába menekült.

A román sarmale darált sertéshúst, karamellizált hagymát és savanyú káposztalevélbe fészkelt, majd kaporral és paradicsomszósszal megfojtott rizst kombinál. A tetejére gyakran szalonnát vagy füstölt kolbászt tesznek. A lengyel golabki, fordítása „kis galamblábak” (a francia ételről kapta a nevét, amely a főtt galamb köré tekerte a káposztát), sertéshússal, marhahússal, rizzsel vagy árpával tölti meg a leveleket, tejföllel és édes paprika kíséretében. Az ukrán holubci jellemzően vegetáriánus, ecetes káposzta levelek megtöltése hajdinával és erdei gombával vagy teljes kiőrlésű gabonák és gyökérzöldségek keverékével, paradicsomlében vagy zöldséglevesben párolva, perogiessel tálalva.