A varázslatos Szófia

Noha sokak látóköréből kétes híre miatt kiesik, valójában Bulgária egy olyan ország, ahol számos nagyszerű hely várja a látogatókat, kezdve a Fekete-tengeri strandoktól a hegyvidéki sí központokig.

A történelem és a kultúra szempontjából azonban az ország fővárosát, Szófiát nehéz felülmúlni. Bár a balkáni nagyvárosokban gyakran tapasztalható zűrzavar és káosz némiképp itt is jelen van, tagadhatatlan, hogy a rengeteg tenni, illetve látnivaló mindenért kárpótol minket. Akár egy célzott városlátogatást tennénk, akár egy hosszabb bulgáriai utazás részeként kirándulnánk el ide, két nap bőségesen elegendő ahhoz, hogy a legfontosabb célpontokat szemügyre vehessük. Szófia fő  szezonja a júniustól augusztusig tartó nyári hónapokban van, amikor meleg az időjárás, ami azt jelenti, hogy a látnivalók valószínűleg zsúfoltabbak lesznek, és a szállásárak is magasabbak. Ennek ellenére Szófia közel sem olyan népszerű, mint más európai fővárosok, így általában nincs túl nagy forgalom, így utunkat nyugodtan ütemezzük akár a főszezonra.

Ha először járunk a városban, akkor utunkat érdemes egy sétával kezdeni a Vitosha körúton. Ez a nyüzsgő sétálóutca Szófia központjában fut, és mindenféle bárok, kávézók és éttermek találhatók rajta, nem beszélve a számtalan nagy divatmárka üzletéről. Innen aztán gyorsan eljuthatunk a Szent Nedelya térre, amelyen a lenyűgöző Szent Kyriaki katedrális áll. Kötelező célpont a város legrégebbi épülete, az ősi Szent György-templom, amely egy római fürdőből lett átalakítva, még a  4. század elejéről. A Banya Bashi mecset mögötti parkon keresztül sétálva Szófia egyik legszebb épületéhez, a Központi Ásványfürdőhöz érkezünk, amely ma már a Történelmi Múzeumnak ad otthont. Szófia városa lenyűgöző látványával és történelmi kincseivel azonnal elvarázsolja az ide látogatókat, és aki egyszer megtapasztalta a balkáni vendégszeretetet, az mindig visszavágyik majd ide.