A világ legcsodálatosabb lépcsős piramisai

A lépcsős piramis egy templomtorony, amely több kőrétegből (vagy lépcsőből) készül. Az ókori civilizációk a világ minden táján lépcsős piramisokat építettek. Az ókori Egyiptom első piramisai lépcsős piramisok voltak. Mezopotámiában és Perzsiában már a Kr.E. 3. évezredben zigguratoknak nevezett torony templomokat építettek. De a lépcsős piramisok legnagyobb része Mesoamerikából származik, és a világ egyik legnagyobb és legszebb piramisa is itt épült.

[wp_ad_camp_1]

A Candi Sukuh egy 15. századi hindu templom, amely a Lawu-hegy nyugati lejtőjén található, Közép-Jáva, Indonézia területén. A helyszín fő lépcsője egy lépcsős piramis, amelyet életnagyságú alakok vesznek körül. Candi Sukuh temploma teljesen különbözik a többi jávai hindu és buddhista templomtól.  Candi Sukuh a spirituális felszabadulás átfogó témáját tartalmazza, szobrokkal szimbolizálva azt. A templom nem annyira vadul erotikus, mint néha mondják, de a termékenységi kultusz elemei teljesen világosak. A tábornok síremléke Jangsu király, Goguryeo 20. uralkodója, Korea három királyságának legészakibb részén található. Jangsu király 19 évesen lett király, Kr. U. 413-ban, és uralkodott Goguryeo felett, Kr. U. 491-ben bekövetkezett haláláig. Uralkodása alatt Goguryeo aranykorában volt, Mongóliától Chungjuig terjedt. A keleti piramis néven ismert sírja mindkét oldalán 31 méter, és 13 méter magas.

A lépcsős piramis Kína Ji’anban található, Goguryeo egykori fővárosában. A Monte Alban egy nagy és nagyon régi ceremóniaközpont, egy dombtetőn, az Oaxaca-völgy közepén, Mexikó déli részén, mintegy 9 kilométerre (6 mérföldre) Oaxaca modern városától nyugatra. A Monte Albán polgári-szertartási központja mintegy 400 méterre (1300 láb) emelkedik a völgy lábától. A Monte Alban egy széles, sík dombtetős teraszból áll, a Gran Plaza-ból, amely északról délre halad. Két nagy piramisdomb zárja le a végén a nagy teret, és a tér oldalait lépcsős platformok és teraszok szegélyzik, amelyek nagy kőtömbökből épültek.