A vörös rókák tulajdonságai

A róka kétségtelenül a legnépszerűbb vadállat, viszont nagyon kevesen ismerik őket igazán, főleg amiatt, hogy rengeteg tévhit kering róluk. A rókákra általában rendkívül szélsőségesen gondolnak az emberek, tehát van, aki imádja őket, aki viszont nem, az meg kifejezetten gyűlöli ezeket a ravasz kis állatokat.

[wp_ad_camp_1]

A vörös róka földünk egyik legelterjedtebb ragadozó állata amely szárazföldön él, kiválóan alkalmazkodik és rendkívül szapora is. A róka kizárólag a szélsőséges éghajlati övezetekben, és tengerszint felett 3000 méternél magasabb területeken nem képes megélni, a világ többi részén bárhol megtalálhatóak és szinte bárhol meg tudnak élni. Élőhelye lehet akár dombos, sík terület, vagy erdős, ez utóbbi a leggyakoribb, viszont akár az emberek közelében, tehát falvak közelében is előszeretettel letelepszik. A rókák kifogástalan alkalmazkodó képességük miatt nagyon könnyen szaporodnak, és a klíma felmelegedése miatt egyre elterjedtebbek lesznek az északi sarkvidéki területeken is.

Ami a külső jegyeket illeti, egy felnőtt vörös róka 100-130 centiméter hosszú, farka ebből 35-40 centiméter, és 35-38 centiméter magas. Testfelépítése karcsú és igen vékony, mégis tömöttebbnek látszik, ez pedig sűrű bundája miatt van. Az alakját mindenki ismeri, sokban hasonlít egy közepes méretű kutyához, viszont a rókáknak hosszabb a farkuk. A vörös rókák szeme narancssárga, hasonlít a macskáéhoz, tehát ovális pupillákkal rendelkeznek. A kanok a legtöbb esetben nagyobbak a nőstény rókáknál, és sokkal erősebb a testfelépítésük is, mint a nőstényeké, a szukák pofája kerekebb, a kanoké pedig hosszúkásabb, de ezt sem feltétlenül lehet ráhúzni az összes vörös rókára. A rókák kedvenc eledelei az apró rágcsálók, a pocok, illetve az egerek, de gyümölcsöket és zöldségeket is szívesen fogyasztanak.