A vörös vadgesztenye növesztése házilag

A vörös vadgesztenye a mélyvörös virágok látványos tavaszi bemutatójáról ismert – valójában az egyik legszebb díszfának tartják. Lenyűgöző lombhullató fa, a vörös vadgesztenye bármilyen otthoni vagy parkos táj vizuális érdeklődését felkelti.

A virágzó vörös vadgesztenye mutatós vörös virágait három-hat hüvelykes fürtökben jeleníti meg az ágvégeken, valamint csillogó sötétzöld leveleket növeszt. Viszonylag sima kérge sötétbarna színű, ami az életkorral lehámlik. A vadon élő kertek megbecsült őshonos fája, a vörös vadgesztenye ideális fa a meglévő erdőtakaró alá ültetéshez, valamint a nagy árnyékos fákhoz a napsugárzás elleni fokozott védelem érdekében. Szép kiegészítője lehet a lakossági tájaknak is, azonban a háztulajdonosoknak tudniuk kell, hogy a gyümölcs mérgező a háziállatokra. Az ezekkel a fákkal kapcsolatos egyéb problémák a lisztharmat és a levélfoltosság.

A vörös vadgesztenye fák kis, négyzet alakú méretük és nagyon korai virágzásuk miatt különösen népszerűvé váltak a kertészek körében. Ha később virágzó fákkal ülteti ki vörös vadgesztenyéjét, egész évben garantálja a színt a kertjében. Kisebb fa, biztonságosan ültethető elektromos vezetékek alá, és kedvelt választás mind lakóingatlanok, mind parkok és más szabad terek számára. Néhány népszerű amerikai fa, amely párosítható a vörös vadgesztenyével a Gateway Joe Pye Weed, az Autumn Brilliance Apple Serviceberry, a Kobold Blazing Star és a Cutleaf American Elder. Ez a fa teljes napsütésben virágzik, napi legalább négy-hat óra közvetlen, szűretlen napfényben. Részleges napsütést/árnyékot is elvisel.  A sokféle talajjal szemben toleráns, savanyú talajon is megnövekszik. A lúgos és agyagos talajokat is elviseli. A talajnak mindig nedvesnek és jó vízelvezetésűnek kell lennie, hogy elősegítse az optimális növekedést.