Adatbiztonság alapfokon: a jelszó

Az, hogy hackerek megtámadják majd a gépét és weboldalát, megpróbálnak hozzáférni cége legtitkosabb adataihoz sajnos elkerülhetetlennek látszik. A veszéllyel mindenkinek tisztában kell lennie, és bizonyos védelmi intézkedéseket valamennyiünknek meg kell hozni, valamint az alapvető adatbiztonsági rendszabályokat be kell tartani, be kell tartatni!

[wp_ad_camp_1]

Az első támadási felület a jelszavainkon keresztül ér minket.

Napjainkban egy átlagfelhasználónak is egyre több jelszóra van szüksége. Amikor hirtelen szükség lesz egy új jelszóra, a legtöbben olyat választanak, amiről feltételezik, hogy könnyen meg tudják majd jegyezni. De leginkább ugyanazt a jelszót használják minden alkalmazásban.

Egyiket se tegye! A könnyen megjegyezhető jelszavakat ugyanis kitalálni is könnyű, akár próbálgatással, akár jelszófeltörő program segítségével. A használható jelszó tehát rövid  értelmes szó, amely könnyen észben tartható – de milyen a biztonságos jelszó? A biztonságos jelszó a könnyen használhatónak és megjegyezhetőnek épp az ellentéte: legalább 8 karakterből áll, tartalmaz kis és nagybetűket és számokat. De egyre több helyen követelik meg, hogy valamilyen speciális karaktert is tartalmazzon.

Hogyan használjunk ilyen különleges karaktereket? Ilyenek például a billentyűzeten felül a számok feletti karakterek, vagy az Alt Gr billentyű lenyomásával elérhetőek: !,%,=,#,& stb. Amennyiben megengedi a program, akkor használjunk ékezetes betűket: ezeket mi könnyen megjegyezzük, de borsot törünk vele a külföldi hackerek orra alá.

Sajnos ezeket nem minden program fogadja el, pedig sokkal nagyobb biztonságot nyújtanak.

Ellenben a jelszavuk soha ne legyen értelmes szó, ne tartalmazzon olyan kifejezést, amely egy szótárban is megtalálható! Célszerű időnként meg is változtatnia a jelszavát.

(Ha észreveszi, hogy a jelszava begépelésekor valaki figyeli, netán bárkinek is elárulta – amit pedig soha ne tegyen! – utána rögtön változtassa meg a jelszavát!)

De akkor hogyan tudom megjegyezni? – kérdezi most Ön.

Hogyan találjon ki biztonságos jelszavakat, ami meg is jegyezhető? Tippem a következő:

  1. vegye azokat a szavakat, amelyeket meg tud jegyezni: utca, házszám, név, foglalkozás, hobbi, kedvenc verse, könyve (cím, részlet), a hónap vagy az évszak nevéből 2-3 betűt, és egy számot 1-10 között, pl. legyen 7.
  2. Válasszon ezekből kettőt, pl. Kati a lányom neve és 2002. március 7-én született. Ekkor néhány lehetséges variáció: k@T107áRc, k@t107árC, stb. Magyarázat: Kati –> k@T1, azaz a helyett @, i helyett 1(vagy ! és o helyett lehet a 0 stb.).

Ha mégis felírja valahová, akkor hordja mindig magával a tárcájában, vagy dugja el valahová!

De ne ragassza a monitorra, ne hagyja a fiókjában vagy az asztalon!

Miért baj, ha megtudják a jelszavunkat? Sokan azért sem tulajdonítanak ennek jelentőséget, mondván, az csak egy e-mail hozzáférés… Mit tud kezdeni egy valaki rossz szándékkal az Ön e-mail hozzáférésével? Pl.:

– rémhírt terjeszt,

– fenyeget,

– hamis ajánlattal becsapja és megkárosítja az embereket,

– hozzáfér más weboldalakhoz, webáruházakhoz, ahol mondjuk az Ön nevében rendel valamit…

Amiből aztán Önnek származik problémája!