Adhatunk-e rizst a kutyáknak?

Nagyon sok kisállat tartó nem ért egyet bizonyos dolgokban. Ezek általában az ételek terén nyilvánulnak meg. Hogyha hörcsögökről, vagy másfajta rágcsálókról beszélünk, akkor valamivel egyszerűbb a dolog, mivel eléggé egyértelmű, hogy mit fogyasztanak előszeretettel, mi jó nekik, és mi nem. Hogyha pedig valaki nincs tisztába ezekkel, akkor az interneten eléggé egyértelmű információkat kap.

Azonban a nagyobb testű állatkáknál már egy kicsit más a helyzet. Mivel a kutyák és a macskák általában nem egy ketrecben, akváriumban, vagy terráriumban nevelkednek fel, lehetőségük van arra, hogy hozzájussanak olyan táplálékokhoz, amelyet nem a gazdájuk ad nekik. A másik nagyon gyakran előforduló dolog, hogy egyenesen a gazdától kérik el az embereknek szánt eledelt főzés, vagy evés közben. Ilyenkor felmerül a kérdés: vajon mi a teendő? Miből szabad fogyasszanak, és mennyit, hogy az ne legyen káros hatással a szervezetükre? Hogyha pedig nem szabad, akkor miért? Ezek nagyon fontos kérdések, és biztosan minden kutya, vagy macskatartó felrakta már magának. Ez általában az olyan ételek kapcsán jön létre, mint amilyen például a rizs. Gyakran vitatott kérdés, hogy mennyire jó, hogyha ezt adunk nekik. A válasz erre a következő: hogyha adunk is, akkor nagyon meg kell főzni, és csak keveset.

A rizs nagyon sok keményítőt tartalmaz, amely nagyon megfekszi az állatok gyomrát. Éppen ezért, semmiképpen nem jó, hogyha csak ezt adunk nekik. Hogyha megmaradt az ebédről egy kevés, és szeretnénk odatenni a táljába, akkor azt mindenképpen keverjük össze valamilyen más étellel, például hússal, hogy könnyebb legyen az emésztés. Hogyha olyan rizsről beszélünk, amely egy kicsit keményebb állagú, akkor jobb, hogyha inkább kidobjuk, mert minél keményebb, annál nehezebb lesz az emésztési folyamat. Figyelnünk kell továbbá arra is, hogy a fogyasztását követően milyen a kutyus széklete. Hogyha úgy látjuk, hogy ez nagyon megváltozik a megszokotthoz képest, akkor az nem jelent jót, és változtatni kell az étrendjén. Azonban, hogyha nagyon vigyázunk, és csak mértékkel adagoljuk, akkor az nem lesz rá káros hatással. Persze ez attól is függ, hogy mekkora testű, és milyen felépítésű, gyomrú kutyáról beszélünk. Fontos, hogy erre a dologra is figyelmet fordítsunk.