Állásinterjún rendszeresen feltett kérdések

„Van kérdése hozzánk?” Általában ez az utolsó kérdés, amelyet egy állásinterjún feltesznek. Ha rossz kérdéseket tesz fel, az rossz fényt vethet önre. Ha viszont egyáltalán nem kérdez, közömbösnek, tapasztalatlannak tűnhet, vagy tanulatlannak. Ehelyett adunk néhány tippet, hogy mit illik ilyenkor kérdezni.

[wp_ad_camp_1]

Miért van nyitva a pozíció? Ez valójában egy rendkívül fontos kérdés, amelyet minden állásinterjún fel kell tenni, mert a válasz fontos betekintést nyújt, hiszen ha ajánlatot kap, ez nagy szerepet játszik majd a munkába állás elhatározásában. A munkahelyek különböző okok miatt nyílnak meg – hol pozitív, hol negatív dolgok miatt. A munkahely azért jött létre, mert a vállalat bővül? Az előző személyt előléptették? Vagy kirúgták? Milyen egy tipikus nap ebben a pozícióhoz? A legtöbb álláshirdetés felsorolja a pozíció felelősségét anélkül, hogy megmondanák, mennyi időt szánnak az egyes feladatokra. Két okból mégis jobb tudni ezt az információt.

Először is, ha a tipikus munkanap olyan órákat jelent, amelyek olyan dolgokkal járnak, amik nem tetszenek önnek, érdemes átgondolnia, hogy ez a megfelelő munka az Ön számára. Másodszor, annak kiderítésével, hogy mely munkakörök a legfontosabbak a munkaadó számára, az interjú hátralévő részét ezekre a területekre szabhatja, és az interjút ezáltal nyomon követheti. Hogyan jellemezné a vállalati kultúrát? Mindig jó, ha átlátja a cég kultúráját és azt, hogy belefér-e ebbe. A munkáltató erre a kérdésre adott válasza segít megérteni, milyen érzés mindennap ott dolgozni, milyen a vállalat értéke, hogyan hatnak a kollégák egymásra stb. A vállalati kultúra megismerésének másik jó módja az, ha felteszi ezeket a kérdéseket: Tudna mesélni az egyik legsikeresebb alkalmazottjáról, és mi teszi őket sikeressé? Ha a válasz egy olyan alkalmazottról szól, aki sok extra munkát vállal és heti 40 óránál többet dolgozik, akkor ez egy rossz jel lehet, hiszen akkor a vállalat értékei csak a munkán alapulnak.