Alvás kánikulában? Lehetséges!

A kánikula beköszöntével a hosszan tartó, a testet megterhelő hőségben jelentősen romlik az alvás minősége. Néhány egyszerű módszer segítségével sokat segíthetünk abban, hogy újra kipihenten ébredjünk.

[wp_ad_camp_1]

A pihentető alvás egyik legfontosabb feltétele a megfelelő hőmérsékletű hálószoba. Nagy melegben viszont a lakás éjszakára sem hűl le annyira, hogy kellemes hőmérséklet legyen alváshoz. Ha van klímaberendezésünk, alvás előtt 1-2 órával kapcsoljuk be és hűtsük le a hálószobát a kinti hómérsékletnél 6-8 Celsius fokkal hűvösebbre. Klímaberendezés hiányában teregessünk frissen mosott, vizes ruhákat a hálószobába, így hűtve a helyiséget. A nyitott ablak elé akasztott törölköző, vagy lepedő is segíthet a felfrissülésben. Lefekvés előtt zuhanyozzunk langyos vízzel, épphogy csak megtörölközve, a bőrön maradó vékony vízréteg párolgás közben hűti bőrünket. Hideg borogatást is alkalmazhatunk olyan helyeken, ahol könnyen kitapintható a pulzus: a csuklón, halántékon bokán.

Ha olyan párnát használ, ami tönkölybúzával van megtöltve, hűvösebbnek érzi majd a párnát lefekvéskor. Este lehetőleg ne egyen gyümölcsöt, van olyan, ami puffadást okoz, vagy vízhajtó hatása van, így megakadályozza a nyugodt alvást. Túl sok fehérjét sem érdemes fogyasztani lefekvés előtt, mert lelassul az anyagcserénk és hőt fog termelni a testünk, akadályozva a pihentető alvást. Meleg estéken hagyja ki a hajszárítást! A vizes haj lassan párolog, és közben hűti a testet, ami segít a könnyed elalvásban. Könnyű hálóruhát és ágyneműt használjunk, fontos, hogy légáteresztő legyen a hálóruha. Ha túl melegnek érezzük a takarót, használjunk helyette ágyneműhuzatot, vagy nagyon forró estéken benedvesített lepedőt. Palackban vizet is fagyaszthatunk, amit felhasználhatunk az ágy lehűtéséhez.