Ausztria rejtett kincse: Hallstatt

Ha valami festői szépségű tájra látogatnánk el, akkor nem kell a világ végére utaznunk érte, hisz Budapesttől alig több, mint 500 kilométerre vár minket Hallstatt, az UNESCO Világörökség része, Ausztria egyik legszebb városkája. Tökéletes hely mind a kalandozni, mind a pihenni vágyók számára.

A közvetlenül Ausztria legromantikusabb tava mellett fekvő Hallstatt mintegy 800 lakosnak ad otthont, akik élete mára már szinte teljesen mértékben a turizmus körül forog. Aki ellátogat ide, az, könnyen eltölthet egy-két napot kenuzással a tavon, kerékpározással a városban, valamint túrázással a közeli hegyek és gleccserek között. Ezt a kisvárost 20-30 perc alatt gyalogosan is bejárhatjuk, miközben élvezhetjük a tóparti éttermeket, az utcai ételkioszkokat, valamint a számos művészeti és szuvenír boltot. A szívélyes vendéglátás örömét azonban háttérbe szorítja a páratlan látvány, amely teljes valójában a reneszánsz festők legragyogóbb alkotásait idézi. Aki a környéken jár, mindenképpen látogasson el a világ legrégebbi sóbányájába, a Salzweltenbe, amelyet a jelek szerint már i. e. 70 óta használnak. Egy siklóvasút visz fel a közeli hegyre, ahol felfedezhető ez a földalatti sóbánya.

Itt vezetett túrán vehetünk részt, ahol megismerhetünk a sóbányászat történetével, geológiájával és folyamatával. Salzweltenben van egy kilátó is, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a tóra, a környező hegyekre és Hallstatt városára. A helyiek egész évben különböző programokkal csábítják az amúgy is szép számban idelátogató turistákat. Minden év májusában félmaraton, július-augusztusban pedig a Salzkammerguti Mozartfesztivál várja vendégeit. Kihagyhatatlan az egyedülálló csontház, ahol több mint 600 koponya található meg, de a több, mint 500 éves Szűz Mária mennybevétele plébániatemplom is elvarázsolja látogatóit. Hallstatt a nyugalom gyönyörű kis szigete, amit egyszer mindenkinek látnia kell.