Az álláskeresési tendenciák várhatóan folytatódnak 2021-ben

Az álláskeresési folyamat bonyolult normális körülmények között is, de a COVID-19 2020-ban valóban még egy csavart adott a dolgoknak. Ahogy 2021 megkezdődik, a COVID-19 járvány által előidézett változások továbbra is átalakítják az álláskeresési folyamatot, és ez nem feltétlenül rossz dolog.

[wp_ad_camp_1]

A videóinterjúk növekvő tendenciát mutattak a COVID-19 előtt. Mostmár mindennapi és ez így marad. Legyen szó a Zoomról, a Skype-ról, a Microsoft Teams-ről vagy a Google-ről, a legtöbb szakember ma már valamilyen tapasztalattal rendelkezik, a professzionális körülmények közötti videózásról. Ennek bizonyos fokú kényelmet kell nyújtania azok számára, akiket videofelvétel útján állásinterjúra hívnak. A munkáltató szempontjából nagyon hasznos az interjúk folytatása videofelvétel útján. A COVID-19 korlátozások folytatása megnehezíti az emberek személyes interjúkra való bejárását. Ezenkívül a videointerjúk készítése sok időt és pénzt takarít meg a munkáltatónak. Ha még soha nem készített videós interjút, akkor ugyanúgy fel kell készülnie rá, mint egy hagyományos interjúra. A videóinterjúknak azonban megvannak a maguk egyedi kihívásai, például az internet-kapcsolat, valamint az interjú készítéséhez szükséges csendes és professzionális környezet megtalálása.

A COVID-19 leállította a személyes hálózati eseményeket, és még eltarthat egy ideig, amíg az ilyen események rendszeresen visszatérnek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az emberek nem tudnak online kapcsolatot létesíteni. Valójában vannak olyan emberek, akiknek valószínűleg kényelmesebb az online hálózatépítés, mint a személyes. Számos helyi csoport, vagy nagyobb online szakmai csoport szórványos virtuális hálózati eseményeket tart. Fontos, hogy legyünk tisztában azzal, hogy mikor adódnak ezek a lehetőségek, és használják ki őket. A LinkedIn használata szintén kiemelt fontosságú, ha erős szakmai hálózatot akarunk kiépíteni és fenntartani.