Az allergiákkal kapcsolatos új betekintés javíthatja a diagnózist és a kezelést

A Massachusettsi Általános Kórház kutatói által vezetett vizsgálat eredményei hozzájárulhatnak az allergia diagnosztizálásának és kezelésének javításához, rámutatva ezeknek a betegségeknek a potenciális markerére és egy új terápiás stratégiára. A kutatást a Nature publikálja.

[wp_ad_camp_1]

A világ lakosságának csaknem egyharmada szenved allergiától. Ezeket a feltételeket bizonyos antitestek – úgynevezett IgE antitestek – okozzák, amelyek olyan allergénekhez kötődnek, mint a földimogyoró, és olyan reakciót válthatnak ki, amely olyan molekularészt szabadít fel, amely allergiás tüneteket és szélsőséges esetekben potenciálisan életveszélyes anafilaxist okozhat. A tudósokat megdöbbentette az a tény, hogy sok egyénben kering az allergén-specifikus IgE antitest anélkül, hogy bármikor allergiás tünetek alakulnának ki bennük. Például azon embereknek felének,  akiknek földimogyoróspecifikus IgE-ellenanyagai vannak, nem rendelkeznek földimogyoróallergiával. Ezen túlmenően néhány allergiás egyén kinövi tüneteit, mégis megőrzi a keringő allergén-specifikus IgE kimutatható szintjét.

E rejtélyek vizsgálatához Robert Anthony, az Immunológiai és Gyulladásos Betegségek Központjának kollégái összehasonlították a földimogyoró allergiájú egyének IgE-jét az allergiás személyek IgE-jével. Az elemzések kimutatták, hogy a földimogyoró allergiával rendelkező egyének szialinsavnak nevezett cukormaradványának növekedése mutatkozik az IgE-n. A kutatók azt is megállapították, hogy a szialinsav hozzáadása az IgE-hez az állati modellekben fokozta az IgE által kiváltott allergiás reakciókat, miközben a szialinsav eltávolítása az IgE-ből és tompította ezeket a reakciókat valamint csökkentette az anafilaxiát. A jövőben ezzel kapcsolatban további kutatásokat készülnek elvégezni.