Az év ökoturisztikai központja a soproni Ligneum!

A Sopronban található Ligneum, avagy a Nyugat – magyarországi Egyetem látogatóközpontja nyerte el a Vidékfejlesztési Minisztérium, a nemzetgazdasági tárca és a Magyar Turizmus Zrt. által meghirdetett színvonalas, “Az év ökoturisztikai létesítménye 2013” pályázatot a látogatóközpont kategóriában. A tanösvények közül a csopaki Pele-körút nyerte el az első helyet.

[wp_ad_camp_1]

A megtisztelő díjakat Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium, Horváth Viktória, a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára és Denéné Tóth Marianna, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója adta át ünnepélyes keretek között. A díjátadót a turizmus világnapján rendezték meg, ahol Rácz András elmondta, hogy nem kevesebb, mint 552 ökoturisztikai szolgáltatást nyújtó létesítmény működik az országban, ezek több mint felét a tíz nemzeti park igazgatóságai működtetik, a látogatók száma pedig évente 1,3 millió.

Horváth Viktória arra hívta fel a nagyérdemű figyelmét, hogy a több terméket, avagy a természet bemutatását, vendéglátást, szálláshelyet, kínálók együttműködését kell erősíteni, ez fontos jeletősséggel bírhat hazánk számára a turizmus szempontjából. Denéné Tóth Marianna pedig az ökoturisztikai létesítmények látogató-, valamint családbarát egyedülálló jellegét emelte ki.

A Ligneum Látogatóközpontot a Nyugat-magyarországi Egyetem üzemelteti. A központ az erdő és a fa világát hozza közelebb az emberekhez, illetve az oda látogatók elé. A már említett Pele-körút pedig a kertvárosi lakókörnyezet élővilágát mutatja be a nézők számára. Meg kell említeni, hogy a díjazottak között szerepelt még a kölkedi Fehér Gólya Múzeum, a celldömölki Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont, továbbá a békéscsabai Lischka Lipót és az őriszentpéteri Rezgőnyár tanösvény is, melyek ugyancsak egytől – egyig méltán megérdemelték a jeles kitüntetést.