Az igazság a mustárolajról

A mustárolaj egy tüzes és ízletes ízesítésű olaj, amelyet a világ számos konyhájában használnak, és minden jól felszerelt kamrában helyet érdemel. A mustárolaj rendkívül népszerű olaj a szakácsok körében Kínában, Oroszországban és Dél-Ázsiában, különösen Nyugat-Bengália indiai államában, valamint Bangladesben és Pakisztánban.

[wp_ad_camp_1]

Használhatja ezt az olajat zöldségek főzésére vagy keverésére, és aromás tulajdonságai miatt tökéletesen alkalmas fűszerekhez és chili paprikához is – ez egy forró, fűszerezett olaj, amelyet sok étel finomítójaként használnak. Annak ellenére, hogy a mustárolaj a világ egyes részein népszerűsítik, az Egyesült Államokban nem szabad értékesíteni ehető célokra, és a mustárolaj-palackokat csak „Külső használatra” felirattal látják el. Ilyenkor nyilvánvaló kérdés, amelyet az emberek gyakran feltesznek, a következő: „Nos, ha indiai emberek ehetik, miért nem használható mindenhol a mustárolaj?”

Az összes zsír és olaj glicerin és zsírsavaknak nevezett molekulák keverékéből áll, és a zsírsavak összetétele az adott olajban vagy zsírban meghatározza a viselkedését. Például azok a zsírok, amelyekben nagy a telített zsírsavak aránya, szobahőmérsékleten szilárd anyagként viselkednek. Azok a zsírok, amelyekben nagyobb a telítetlen zsírsavak aránya – például az olívaolaj és a földimogyoróolaj – szobahőmérsékleten folyadékként viselkednek. A mustárolaj gazdag telítetlen zsírsavakban, de tartalmaz egy különleges típusú zsírsavat, az úgynevezett erukasavat, amely miatt folynak a viták. A brassica növénycsalád magjai, amelyek a káposzta és a kelkáposzta mellett repcemagot és mustárt is tartalmaznak, mindegyik változó mennyiségű erukasavat tartalmaz. Az 1950-es években az állatokon végzett korai kísérletek arra utaltak, hogy az erukasav szerepet játszhat a szívbetegség kialakulásában.