Az igazság a paleo diétáról

Napjainkban már nem lehet eligazodni a különféle „helyes” táplálkozást illető tanácsok között. Van, aki azt mondja, hogy a húsevés létfontosságú, ezzel szemben a vegetáriánusok ellenzik azt, és még sok már hasonló ellentmondásos példával találkozunk, amelyek, bár meghazudtolják egymást, mégis mindkét fél azt találja helyesnek.

[wp_ad_camp_1]

Mi az igazság? Hogyan tudunk eligazodni a sok jótanács között, szelektálni és kiválasztani a nekünk legmegfelelőbbet? Mert, ugyebár, nem fogadhatunk el mindent, valaminek így is, úgy is ellent kell mondanunk. Az egyik legnépszerűbb diétamódszerek közé a paleo diéta tartozik. Lényege, hogy ugyanazt fogyasszuk, mint az őseink. Kérdés, hogy miért tartják egyesek ezt egészségesnek, amikor az ősembereknek fele annyi volt az élettartamuk, mint a mai embernek, ráadásul az elhalálozás sokszor a nem megfelelő étrend miatt gyorsult fel… Ez a diéta ellent mond mindennek, amit eddig egyhangúan egészségesnek neveztek a szakmabeliek, és ez által semmibe veszi a sokéves tudományos és étrendbeli felfogást is. Ne együnk fehérjét, ne együnk hüvelyes zöldségeket és tejtermékeket, sem pedig gabonát? Ne is figyeljünk oda, hogy a tudomány törvényei, a fizika és a kémia teljesen mást mondanak, kapaszkodjunk inkább egy ideába, mert olyan jól hangzik, hogy „visszatérünk őseink tanításaihoz”?

Így megtörténhet az, hogy nemhogy nem leszünk egészségesek, hanem egyenesen egészségtelenek leszünk. Szándékosan kihagyni a rendszeres fehérje, és vasbevitelt végzetes hibának számít. Mivel egy civilizált világban élünk, és megtehetjük, miért ne élnénk a lehetőséggel, miért akarnánk magunknak olyan betegségeket, mint az őskor beliek? Vérszegénység, rossz közérzet, nem megfelelően működő immunrendszer, hajhullás, haspuffadás, bélrendszeri panaszok… Pontosan, vissza az őskorba! Ez a civilizációs trend nagyon árt az egészségünknek, majdnem annyira, mintha műanyag ételeket ennénk!