Az írisz átültetése

Az íriszek a tavaszi kert egyik legmutatósabb virágai. Nehéz elhinni, hogy el lehet ültetni olyasmit, amely dehidratált botnak tűnik, és néhány hónappal később fodros virágzásokat hoz. Bár az írisz kevés karbantartást igénylő virág, az osztódás és az átültetés elengedhetetlen hosszú távú egészségük érdekében. Ismerje meg az írisz átültetésének miértjét és folyamatát.

[wp_ad_camp_1]

A szakállas íriszek és a szibériai íriszek egyaránt húsos földalatti szárakból, rizómákból nőnek ki, amelyek képesek előállítani azokat a gyökereket, amelyek tápanyagokat és vizet vonzanak a növénybe, valamint azokat a hajtásokat, amelyek végül leveleket és virágrügyeket képeznek. A rizómákból kinövő növények túlélhetik a rossz vegetációs időszakokat, mert a rizómák keményítőket és fehérjéket tárolnak, amelyek segítik a növényt a rossz időkben. A rizómák lehetővé teszik a növények ivartalan szaporítását is: Vágja le a rizómának egy részét, telepítse őket újra, és hamarosan megkapja az anyanövénnyel azonos növényt. Az íriszek átültetése némi tervezést és erőfeszítést igényel, de a jó hír az, hogy ez nem éves munka. Az íriszeket át kell ültetni, amikor zsúfoltak és gyengén teljesítenek, átlagosan három-négy évente. Ha egy tavaszon észrevesz, hogy a virág nem olyan, mint régen, itt az ideje átgondolni a transzplantációt.

Az íriszek, mint a legtöbb növény, az aktív növekedés befejeztével reagálnak a legjobban a transzplantáció stresszére. Az ásatás és széttörés megszakítja az írisz növekedési ciklusát, ezért várja meg, amíg a növények befejezik a virágzást. Amikor a nyári hőmérséklet emelkedik, a lombozat elkezd barnulni és elhalni. Július végéig az írisz növények fogékonyak lesznek az ásás, vágás és újratelepítés sérülésére. Bölcs dolog szeptember előtt elvégezni az átültetést, mivel az őszi esőzések visszatérése rothadást okozhat az újonnan felosztott növényekben. Miután kiemelte a csomót a régi helyéről, mossa le a szennyeződéseket, és ellenőrizze a rizómákat.