Zománcozott öntöttvas bogrács – A kerti partik elmaradhatatlan kelléke

A szabadtéri főzés elképzelhetetlen bogrács nélkül. A szabadban, tűz fölött készült ételeknek van egyfajta utánozhatatlan íze. A magyar gasztro hagyomány egyik legikonikusabb darabja a bogrács, mely a legtöbb kertes házban megtalálható és a kerti partik állandó sztárja!

[wp_ad_camp_1]

Zománcozott öntöttvas bogrács nélkül az étel nem lenne igazán finom! Az átlós fogantyú és a különleges alak teszi olyan ismerőssé, jellegzetessé ezt a gasztronómiai eszközt. Időjárástól függetlenül kiváló ételek készíthetők a szabadtéri bográcsozás során. A bogrács hosszú múltra tekint vissza, hiszen a nomád lovaskultúra idejében terjedt el. Nagyon sokan szeretik, hiszen a bográcsozáshoz nem csak a finom pörkölt és gulyás tartozik hozzá, hanem a társasági esemény és a jó hangulat is. Az öntöttvas bográcsot könnyű kezelni. Mivel nem egy kényes darabról van szó, hanem egy masszív darabról, ezért sokan szeretik. Az öntöttvas bogrács kiváló hőátadó képességgel rendelkezik, így hamar elkészülnek benne a finom ételek. A vásárlás után jól meg kell súrolni és ki is kell égetni. Minden használat után meg kell tisztítani a bográcsot. Ezenkívül célszerű vékonyan zsiradékkal bekenni a bográcsot a rozsdásodás elkerülése érdekében.

Érdekességként megemlítjük, hogy a bogrács valójában nem egy tárgy, hanem egy gyűjtőfogalom. Nagyon sok bográcstípus létezik. A felfelé szélesedő bográcsok az úgy nevezett alföldi bográcsok. Ezekben kiváló egytál ételeket lehet készíteni. Az ezzel ellentétes, inkább felfelé szűkülő bográcsok a leveses ételek elkészítésére alkalmasak. A zománcozott vasbográcsokat könnyű tisztán tartani, viszont arra ügyelni kell, hogy a tisztítás során a zománcnak ne essen baja. Bővebb információkért és a széles körű kínálat megtekintéséért látogasson el a konyhamuhely.hu webáruházba!