Az olasz kávékultúra

Olaszországban olyan fejlett és számunkra bonyolult a kávékultúra, hogy még azok is felsülhetnek, akik azt gondolják, hogy mindent tudnak a kávéról. Ahhoz, hogy az olasz kávéházakban könnyedén elboldoguljunk, fontos, néhány hasznos illemszabályt ismerni. A szabályok ismeretének köszönhetően minden alkalommal a megfelelő kávét fogja megkapni.

[wp_ad_camp_1]

Az olasz kávéházakban nem érdemes ’latte’ nevezetű italt kérni, mivel biztos, hogy ez esetben egy bögre kávét fognak felszolgálni. Ha tejeskávéra vágyik, akkor a ’latte macchiato’ italt kérje, ez lényegébe egy ’espressó’ kávé, mely kevés tejet tartalmaz. Az olasz városokban a délután folyamán semmiképp se rendeljen ’cappucino’ italt, mivel az ott élő emberek elszörnyednek attól, ha valaki ebéd után tejtartalmú kávét fogyaszt. Az olasz emberek nem fogyasztanak koffeinmentes kávét, ezért ha nem vágyik a koffein hatására, akkor inkább fogyasszon forró csokit. Azok számára, akik szeretik, ha a kávéjuk tartalmaz néhány csepp rumot vagy grappát, tökéletes választás az olasz kávéházban található ’correttó’.

Ha az olasz városokban ’caffét’ rendel, akkor minden bizonnyal egy ’espressot’ fog kapni, ami mennyiségileg kevés, viszont erejét tekintve elmondható, hogy a legerősebb kávé. Ha egy hosszú kávét szeretne fogyasztani, azaz egy ’espressót’ több forró vízzel, akkor az ’caffé lungo’ néven rendelje meg az italát, és semmiképp se kérje a ’caffé americano’ nevezetű kávét. A kávé megrendelése során érdemes megemlíteni, hogy a kávét a bárpultnál szeretné elfogyasztani, mivel sokkal olcsóbb ez estben, mintha az asztalnál inná meg az ízletes italt. Érdemes figyelembe venni ezeket az illemszabályokat, hiszen segítségükkel, az olasz városokban mindig a kívánt italt fogyaszthatja el. Amennyiben Olaszországban jár, mindenképpen próbálja ki a kávézok fantasztikus hangulatát!