Az új módosított búza segíthet a globális élelmiszerhiány kezelésében

A York-i Egyetem kutatói létrehoztak egy új módosított búzafajtát, amely akár 12% -kal növeli a gabonatermelést. A búza a világ egyik legfontosabb étkezési növénye, amely az emberi kalóriák 20% -át adja; az egyre növekvő globális élelmiszerigény mellett a növekvő terméshozam kritikus fontosságú.

[wp_ad_camp_1]

A búzatenyésztők keményen dolgoznak a hozam növelésén, hogy megfeleljenek a globális keresletnek, de az 1960-as évek „zöld forradalma” óta a hozam növekedésének üteme lassul és jelenleg kevesebb, mint évi 1%. A legtöbb fejlesztést a nagyobb mennyiségű gabonát termelő fajták tenyésztésével hajtották végre, de a nagyobb szemű növények termesztésével is lehetővé kell tenni a hozam növelését. Amikor ezt sikerül elérni, a gabonaszám csökkenése kíséri. A York-i Egyetem kutatói ezt a kérdést most úgy oldották meg, hogy a fiatal fejlődő gabona növekedését közvetlenül módosították a növények növekedési ütemét szabályozó fehérje mennyiségének növelésével. Ennek eredményeként olyan növények termeltek gabonát, amelyek akár 12% -kal nagyobbak, mint a hagyományos fajta. A chilei munkatársaik által végzett terepi kísérletek során azt tapasztalták, hogy a szemek száma nem csökkent, ami a termés növekedését eredményezte.

Simon McQueen-Mason professzor, a York Egyetem Biológiai Tanszék Újszerű Mezőgazdasági Termékeinek Központjából (CNAP) azt mondta: „Szakértők azt jósolják, hogy 2030-ig 50% -kal kell növelnünk a globális élelmiszertermelést annak érdekében, hogy kielégítsük a lakosság igényeit. Az éghajlatváltozásnak a terméshozamokra gyakorolt ​​negatív hatása ezt még nagyobb kihívássá teszi. Bár a kutatók keményen dolgoznak ennek a kihívásnak a teljesítéséért, még sok a tennivaló. ” „A búza hozamának növelésére tett kísérleteket meghiúsította a szemcseméret és a szemszám közötti látszólagos kompromisszum.