Balaton, vagy tengerpart? Hova menjünk nyaralni?

Sokak számára a nyaralás egyet jelent a tengerparttal, és el sem tudják képzelni a pihenést máshol. Rengetegen vannak azonban azok is, akik a magyar tengerre esküsznek, és ha vakációról van szó, akkor csakis a Balaton jöhet számításba.

Nem könnyű azonban a döntés azok számára, akik vacillálnak, hisz mindkét célpontnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, így annak érdekében, hogy a kiruccanás jól süljön el, érdemes ezeken gondolatban végigmenni. Leggyakrabban az ár a legfontosabb tényező, azonban mielőtt ezt gyorsan letudnánk annyival, hogy a tengerpart persze, hogy drágább, azért gondoljuk végig, hogy valóban számottevő-e a különbség – már ha van egyáltalán -. A Balaton olcsósága, avagy drágasága ugyanis nagyban függ attól, hogy az ország melyik részén élünk – hisz Debrecentől azért nincs épp közel -, no és persze attól is, hogy van-e saját nyaralónk, vagy bérelni kell egyet. Ha ugyanis több száz kilométert kell utaznunk, ráadásul még ki is kell venni egy házat, akkor egyáltalán nem biztos, hogy számottevően kevesebb pénzből megússzuk a dolgot.

Az ár tehát egyáltalán nem mindig döntő tényező, illetve sokszor előfordulhat az is, hogy annyira csekély a különbség, hogy amiatt nem érdemes lemondani egy tengerparti nyaralásról, főleg, ha inkább arra vágyunk. Érdemes azonban a többi, apróbb részletet is figyelembe venni. Az egyik ilyen a távolság – azaz talán pontosabb, ha úgy fogalmazzuk meg, hogy az utazási idő -. Kettesben ennek nincs túl nagy jelentősége, ám kisgyerekkel már egész más tészta. Két órányi autóút a Balatonra, vagy hat-hét óra a horvát tengerhez – esetleg egy még hosszabb repülőút -, no az nagyon nem mindegy. Ugyancsak kényelmesebb lehet ilyenkor a magyar tenger, hisz ott közel a segítség ha bármi történik – és tegyük fel gyors orvosi segítségre van szükség a gyerkőcnek -, és ami ennél is fontosabb, könnyen megértetjük magunkat, hisz mindenki az anyanyelvünkön beszél. Mielőtt döntenénk, érdemes ezeket a szempontokat is végiggondolni, hisz nagyon sok mindenen múlik, hogy milyen hangulatban telik a nyaralásunk.