Bársonyos levelű gyógynövény, az istenfa

A középkor óta ismerik és használják számtalan célra ezt a kellemes tapintású növényt, az istenfát. Több száz éve jutott el Nyugat-Ázsiából Európába, jelenlétét szerzeteseknek köszönhetjük. Gyógyító hatása mellett légfrissítő, fertőtlenítő hatással is bír. Hatékony lehet gyomorproblémák és az epe betegségeinek kezelése során. Az istenfa leveleiből készült kivonat rovarriasztó hatással bír, és korpás hajra is segítséget nyújt.

Az istenfa friss, citrom illatú leveleinek hatását már a rómaiak is ismerték. Úgy gondolták, afrodiziákumként is használható. Gyógyító ereje sokféle problémára kínál megoldást, de a konyhában is remekül alkalmazhatjuk ezt a különleges növényt. Általában szárnyasok, kacsa, illetve liba sültek ízesítésére is használható. Saláták és italok ízesítéséhez is kiválóan alkalmas, ecetízesítőnek is kiváló. Jótékonyan hat az emésztésre is, és étvágygerjesztő hatását is elismerik. Aromája igen intenzív, így óvatosan kell adagolni. Ezt a növényt, ami az üröm nemzetségébe tartozik, felhasználják abszint gyártásához is. Bár már nem szokás, régen szerelmi bájitalt is főztek belőle.

Az istenfából sárga színű festéket lehet kinyerni, amit leginkább gyapjúfestéshez szoktak felhasználni. Leveleiből illóolajat készítenek, amelynek erőteljes illata van. Ez az illat segít távol tartani a rovarokat, molyokat. Erre utal a növény egyik francia eredetű megnevezése is. Készítenek belőle füstölőt is. Úgy tartják, füstje nem csak a problémáktól védi meg az embert, de távol tartja a kígyókat is. Más gyógynövényekkel keverve, az istenfa, vagy ürömcserje leveleiből illatos fürdőt készíthetünk, amely frissítő hatással bír. A növény könnyen szaporítható, akár dugványozással, akár gyökereztetés révén. A növény kedves, sárgás virágait ősszel csodálhatjuk meg.