Biztonságos a FaceApp használata?

Ki ne akarna egy kis pillantást a jövőbe, hogy megnézze, hogyan fogunk kinézni idősebb korukban? A FaceApp ezt teszi, de van egy fogása – a felhasználók szinte minden körülmények között megadják a jogot a képeik használatára.

[wp_ad_camp_1]

Tekintettel az alkalmazás megkérdőjelezhető tulajdonjogára, nem lehet pontosan megmondani, hogyan lehet ezeket az adatokat felhasználni. A FaceApp pár éve létezik, de néhány napja vírusos lett új szűrője miatt. Az alkalmazás az AI segítségével megmutatja, hogyan nézhet ki 20 vagy 30 év múlva. Ezek a képek annyira népszerűvé váltak, hogy még a hírességek is elkezdték közzétenni a közösségi médiában #faceappchallenge címkével. Sokan azonban felhúzták a szemöldöküket, amikor mélyebbre kezdtek ásni, és elolvasták az alkalmazás ÁSZF-jét, amely szerint: „Örök, visszavonhatatlan, nem kizárólagos, jogdíjmentes, világszerte teljes mértékben fizetett, átruházható licencengedélyt ad a FaceApp-nak felhasználásra, sokszorosításra, módosításra, adaptálásra, közzétételre, fordításra, származékos művek létrehozására, terjesztésére, nyilvános előadására és megjelenítésére felhasználói tartalma és a Felhasználói tartalommal összefüggésben megadott név, felhasználónév vagy hasonlóság minden médiaformátumban és csatornában, amelyek már ismertek vagy később kifejlesztésre kerültek, ellentételezés nélkül. ”

Ez azt jelenti, hogy az alkalmazásnak joga van a nevét, fényképeit és egyéb tartalmait a kívánt módon felhasználni. Jaroszlav Goncsarov, a FaceApp alapítója a Yandex volt ügyvezetője, akit azzal vádoltak, hogy érzékeny felhasználói adatokat osztott meg a Kreml-lel. Ezért a kritikusok arra voltak kíváncsiak, hogy az adatait hol tárolják és kik férhetnek hozzá. A FaceApp azt állítja, hogy az adatokat amerikai szerverek tárolják, nem pedig Oroszországban vannak tárolva, ahol az alkalmazást fejlesztették.