Biztonságos a WeChat használata?

Az amerikai kormány a kínai alkalmazásokra helyezte a hangsúlyt. Mivel a táncoló tinédzserek és a cosplayerek várják a döntést a TikTok betiltásáról, a WeChat is a pengeélen táncol. Ezek a tilalmak valóban próbálják megvédeni az amerikai felhasználókat a külföldi megfigyeléstől, vagy ez csak egy másik módja a kommunikációs csatornák korlátozásának?

[wp_ad_camp_1]

A WeChat egy közösségi hálózat/üzenetküldő alkalmazás, amelynek világszerte több mint egymilliárd felhasználója van. Hihetetlenül népszerű Kínában, ahol mega-alkalmazás. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy többek között orvosi időpontokat foglaljanak, megosszák nyaralási képeiket és pénzt küldjenek barátaiknak. A külföldiek számára ez csak egy újabb üzenetküldő alkalmazás, de egyike azon keveseknek, amelyek Kínában és azon kívül egyaránt működik. A cenzúra a WeChat egyik fő problémája. Mint minden szolgáltatás Kínában, ez is állandó kormányzati felügyelet alatt áll. A képeket, megjegyzéseket és blogbejegyzéseket súlyos cenzúra éri, a nemkívánatos vélemények gyorsan eltűnnek a platformról.

A WeChat nem kínál end-to-end titkosítást, egy olyan adatvédelmi funkciót, amelyet a felhasználók elvárnak a legtöbb üzenetküldő alkalmazástól. Az alkalmazás olyan hátsó ajtókkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik harmadik felek számára, hogy elolvassák az Ön által küldött és fogadott üzeneteket. Ez kihat az adatbiztonságra. Az alkalmazás által gyűjtött információkat valahol kell tárolni, és a felhasználók nem tudják, milyen biztonsági intézkedéseket hoztak meg annak védelmére. Egyrészt a hackerek megkísérelhetik megtalálni és ellopni ezeket az információkat – egymilliárd ember adatai meglehetősen sok pénzt hozhatnak nekik a sötét weben. Másrészt kötelesek betartani a kínai kormány parancsait. Ez azt jelenti, hogy ha a hatóságok bizonyos adatokat kérnek, akkor megkapják azokat.