Blackchat – a kurdarcot vallott hackerfilm!

A Blackhat egy 2015-ös amerikai thriller, amely egy valóságos kudarc volt, a kritikusok megosztott véleményével, de vannak azonban jó pillanatai is. A film egy nagyon tehetséges hacker, Nick Hathaway történetét ábrázolja. Egy általa írt számítógépes kódot használtak egy rosszindulatú program létrehozására, amely tönkre tehet egy atomerőművet Kínában.

[wp_ad_camp_1]

A kormány megígérte, hogy szabadlábra helyezi, ha segíteni tud a tettesek elfogásában. Az első forgatókönyv – az atomerőműben történt robbanás – valós eseményeken alapul, amelyek jelentős károkat okoztak Irán atomprogramjában. Az igazi Stuxnet vírus felügyeleti ellenőrzési és adatgyűjtő (SCADA) rendszereket és más programozható logikai vezérlőket (PLC) célzott meg. Ezek az automatizált iráni elektromechanikus folyamatok a gépek és az ipari folyamatok irányítására szolgálnak, ideértve a nukleáris anyagok elválasztására szolgáló gázcentrifugákat is.

A filmben a kínai katonai kiberbiztonsági tiszt kijelentette, hogy egy távfelügyeleti eszköz (RAT) vírust vezetett be, amely az atomerőmű balesetét okozta. A RAT egy olyan rosszindulatú program, amely távolról képes megnyitni a fertőzött rendszer hátsó ajtaját és más rosszindulatú műveleteket végrehajtani. A film nem határozza meg, hogy a RAT hogyan került kézbesítésre, de ezt úgy tehették meg, hogy fertőzött USB flash meghajtót helyeztek a vezérlő számítógépekbe.  Egy másik jelenet tőzsdei feltörést ábrázol. A chicagói tőzsde árai hirtelen gyorsan emelkedni kezdenek, milliós veszteségeket okozva. A rosszindulatú programokról szóló tájékoztató során az egyik tiszt megemlíti, hogy ugyanazt a távfelügyeleti eszközt használták, amely az atomerőmű balesetét okozta. Az egyik karakter azt állítja, hogy az adatközpontot erős tűzfalak védik, és tartalmaz egy behatolásérzékelő rendszert (IDS), amely csomagellenőrzést végez. Ennek a fajta védelemnek van értelme az ilyen kritikus infrastruktúrák számára. Ez kizárja a távoli fertőzési vektort.