Edzés otthon, vagy inkább teremben? Melyik a hatékonyabb?

Vannak olyan céltudatos és eltökélt emberek, akiknek a sport és a testmozgás már egészen fiatal koruk óta a mindennapjaik részét képezi. Ezzel szemben pedig vannak rengetegen, akik épp eléggé elfáradnak a munkahelyükön, vagy a gyereknevelésben és az edzés már régóta nem része az életüknek – vagy épp soha nem is volt -.

Idővel azonban a szervezetünk benyújtja a számlát, és ha előbb nem is, a harmincas éveink közepe felé elkezdjük érezni, hogy ez az életvitel nem folytatható az örökkévalóságig, és valamilyen mozgást muszáj beilleszteni a napirendbe. Ilyenkor aztán ki-ki a maga ízlésének megfelelő edzésfajtát választja, és általában hatalmas kezdeti lelkesedéssel beleveti magát az alak és életmód formálásba. Igenám, de akinek addig nem volt erre ideje, annak többnyire ezután sem lesz és az első pár alkalom újdonsága ugyan magával ragadó, de idővel sokan úgy érzik, hogy túl sok idő elmegy azzal, hogy eljárnak edzeni. Ilyenkor jön az ötlet, hogy mi lenne, ha inkább otthon csinálnánk, ezzel megspórolva rengeteg időt.

Nos, az igazság az, hogy vannak olyan mozgásformák, amelyek könnyűszerrel végezhetőek gyakorlatilag bárhol és vannak olyan emberek, akik sokkal hatékonyabbak, ha egyedül edzenek. Ám ugyanennek a fordítottja is igaz, hogy ránk melyik állja meg a helyét, azt saját magunknak kell tudni. Ha nekünk szükség van a motivációra, vagy egy edzőpartnerre – akivel lehet versenyezni – ahhoz, hogy a maximumot ki tudjuk hozni magunkból, akkor valószínűleg nem lesz hatékony az otthoni munka. Ugyancsak fontoljuk meg, ha olyan edzésfajtát választottunk, amihez nagyon sok eszközre van szükség – súlyzók, gépek -, hisz ezek beszerzése komoly tétel és érdemesebb inkább heti 2-3 óra plusz időt beáldozni, mintsem megvenni mindent. Ezzel együtt nyugodtan próbáljuk meg, hogy mennyire eredményes, ha mégis otthon edzünk, mert könnyen lehet, hogy sokkal jobb élmény lesz, mint teremben.