Egészséges hűsölés, ésszerű klímahasználat

A forró kánikulai napokban sokan próbáljuk úgy hűteni magunkat és a közvetlen környezetünket, hogy ventilátorokat, hordozható, vagy épp beépített légkondicionáló berendezéseket szerzünk be. Azonban fontos tudni, hogy milyen dolgokkal legyünk tisztában ahhoz, hogy a klíma ne betegséget, hanem kellemes, komfortos hőfokot hozzon a mindennapjainkba.

Ha már eljutottunk odáig, hogy beszereztünk egy légkondicionáló berendezést, egészségünk érdekében jó, ha tisztában vagyunk pár szabállyal. Az első és legfontosabb dolog, hogy a kinti és a benti hőmérséklet között maximum 6-8 fok eltérés legyen. Fontos, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá a szervezetünket a hőkülönbséghez. A hirtelen hőváltozás ugyanis sokkot okozhat a szervezetnek, megfázást, illetve tüdőgyulladást is kockáztathatunk a rosszul megválasztott hőfoknak köszönhetően. Amennyiben autóban használjuk a klímát, egy esetleges hősokk után volán mögé ülni nem csak magunkra nézve veszélyes, hanem a környezetünkre is. A helyes hőfokválasztás mellett az is komoly szempont, hogy úgy állítsuk be a berendezést, hogy ne közvetlenül bennünket érjen.

Fontos megemlíteni, hogy a légkondicionáló berendezések általában az adott helyiség levegőjét keringetik, friss levegőt nem. Éppen ezért abban a szobában vagy irodában, ahol a klíma található, mindenképpen rendszeresen szellőztessünk. Irodai használat esetén ez még inkább fontos. A szellőztetés hiánya ugyanis azt eredményezheti, hogy az adott helyiségben az oxigén hamarabb elfogy, ennek következtében fejfájás, bágyadtság is megjelenhet. A klímarendszer emellett – működési elvéből kifolyólag – szárítja a levegőt is. Emellett elengedhetetlen az egészséges klímahasználathoz a légkondicionáló berendezés rendszeres karbantartása, tisztítása. A nyári várható klímaszezon előtt mindenképp javasolt egy tisztítást elvégeztetni a rendszeren.