Egy igazán hangulatos fűtési megoldás: a kandalló

Felújítás, átalakítás, vagy épp építkezés során sokan eljátszanak a gondolattal, hogy a modern elemek mellé jól mutatna valamilyen klasszikus és ezáltal hangulatos elem a házba, ilyenkor pedig a kandalló az egyik leggyakrabban felmerülő ötlet.

Beépítése jóval egyszerűbben megvalósítható, mint mondjuk egy cserépkályha esetében, hisz mindössze egy kéményre van szükség, és a mai, modern kandallóbetéteknek hála a felrakás sem tart tovább egy délutánnál. Ahhoz azonban, hogy a későbbiekben ne okozzon csalódást a választásunk, nem árt, ha tisztában vagyunk a kandalló előnyeivel és hátrányaival egyaránt. Nem véletlenül ajánlják ugyanis elsősorban utánozhatatlan hangulata miatt – mintegy díszítőelemként -, és nem elsődleges fűtési megoldásnak. A hőálló üveggel ellátott kandallók ugyanis rendkívül hirtelen képesek felmelegedni – kár a begyújtást követő 5-10 percen belül már ontják magukból a hőt -, ugyanakkor – ha már fatüzelésű megoldásokat nézünk – egy cserépkályhához viszonyítva extrém rövid ideig tartják a meleget.

Azaz egy kandalló addig fűt, amíg aktívan tüzelünk benne, a hőtartó képességének hiánya miatt pedig nem igazán alkalmas arra, hogy egy lakótér fűtését ezzel oldjuk meg, hisz roppant kényelmetlen, hogy valakinek állandóan tenni kell a tűzre, ha azt szeretnénk, hogy a belső hőmérséklet ne kezdjen el rohamosan csökkenni. Emiatt aztán minden esetben úgy kell készülni, hogy a kandalló tényleg csak egy dizájnelem, amiben a téli napokon hangulatos, ropogó tűz pattog, és ami elé oda lehet heverni könyvet olvasni, vagy meginni egy forró teát. A lakás dísze lehet – főképp, ha régies stílusban építtetjük körbe -, ám a fűtési rendszerről ettől függetlenül gondoskodnunk kell, mert önmagában ez a megoldás nem fogja megoldani ezt a kérdést.