Eper – a világ szinte minden táján termelt gyümölcs

A szakmai körökben szamócaként, köznyelvben inkább eperként emlegetett finom gyümölcs igen kedvelt a világ tájain. S bár az epernagyhatalom a 21-es év adatai alapján Kína, azért hazánkban is számos termelővel bővelkedik az agrárium.

Az epertermelésbe egyre többen vágnak bele, s nem is csoda, mivel az oly sokféle gyümölcs közül ez képes leggyorsabban termőre fordulni az ültetést követően. Hozama fajtánként és a termelési technológiáktól függően változik. Termesztése történhet szabadföldön, fóliasátor alatt, ezek között is több módszer lehetséges (pl.: bakhát), s igen felkapott lett az utóbbi időben a hidrokultúrás epertermesztés is. A gazdáknak muszáj lépést tartaniuk a különböző technológiákkal, hogy a legízletesebb gyümölcsöt és a legjobb hozamot érhessék el! Sajnos ennek a növénynek is vannak kártevői. Igen érzékeny a gombás betegségekre, de a csigák, levéltetvek és a madarak sem kímélik.

Az eper azért is tartozik a kedvelt gyümölcsök közé, mert a hosszú, hideg tél után gyakorlatilag ez az első friss gyümölcs, melyhez hozzájuthat az ember. Ráadásul igen gazdag vitaminokban, így a szervezet jól felvértezhető a szezon alatti időszakban. Az epret többnyire szedett állapotban lehet megvásárolni, de egyre nagyobb teret hódítanak, az úgynevezett szedd magad mozgalmak is. Utóbbi nem csak hasznos tevékenység, testmozgásnak és családi, baráti programnak is ideális. A piros bogyós gyümölcs feldolgozása rendkívül sokrétű. Készülhet belőle szörp, lekvár, fagylalt, likőr, bor, kompót, megszámlálhatatlan féle desszert, saláta, sőt még arcpakolás is. Az internet számos helyen taglalja a szezon beindulásakor, hogy hol lehet „Szedd Magad Eper” mozgalmakon részt venni. Figyeljék a híreket és szedjék meg maguknak a kamrapolcra való mennyiséget a lakhelyükhöz közel lévő termőföldek valamelyikén, jó levegőn, jó társaságban!