Érdekességek egyes országok kávéfogyasztásáról

A kávé felfedezéséről többféle monda kering, de a legbiztosabbat az tudná megmondani, aki rájött, milyen csodálatos dolog is készülhet ebből az aprócska termésből. A kezdetektől eltekintve, a tudatos kávétermesztés idejét a 16. századra datálják.

A kereskedők között gyorsan híre ment a dolognak, így igen hamar örvendhetett nagy népszerűségnek ez a csoda. Napjainkra kevesen tudnák elképzelni e nedű nélkül a reggeleket. Azonban van néhány érdekesség a világ különböző kultúráiból a kávéfogyasztással kapcsolatban, melyet talán még a legnagyobb kávéivók sem ismertek ez idáig. Lássuk a teljesség igénye nélkül. Egyes országokban szigorú szabályok szerint készülnek a kávék. Például Olaszországban a kávé egyértelműen az espresso, mely természetesen kiváló minőségű kávébabból készül, forráspont alatti vízhőmérséklettel és meghatározott bár nyomással préselve az őrleményt. E szabályok betartásával krémes, habos tetejű ital készülhet. Perfetto. A manapság az amerikaiakra jellemző rohanás a kávéfogyasztásukban is visszaköszön. Hosszú, vizes kávé és eldobható pohár. Pedig régebben ők is megadták a módját, ugyanis bizonyos források szerint a cowboyok maguk pörkölték nyílt tűzön a kávébabokat, majd összemorzsolták és felforralták a szükséges mennyiségű vízzel. Biztosan karakteresebb volt, a sok által „vizes löttyként” aposztrofált italnál.

A tradicionális török kávé készítése talán az egyik leglátványosabb módja a reggeli doppingszer elkészítésének. A kávéfőző emberek megfontolt, aprólékos munkájának köszönhetően lesz a török kávé annyira különleges. A megpörkölt kávéőrlemény egy kis rézedénybe (dzsezvába) kerül, mely nagyjából 1 dl forró vízzel van töltve, előzetesen cukorral, kardamomal van ízesítve. Ezt az edényt izzó homokban hagyják melegedni. Fontos, hogy nem szabad forrnia! A melegből ki lehet venni, majd visszahelyezni addig, amíg kellő mennyiségű sűrű hab keletkezik, ezután szétosztják a kávét. Persze sokak számára a török kávé egy zaccos keverék, ezért Magyarországon például ennek szűrt változata is kapható bizonyos kávézókban. A világ vélhetően tele van még kávécsodákkal, érdemes felfedezni őket, s hazánkban is kipróbálni a különlegességeket, hogy szélesítsük kávékultúránkat!