Érdemes napelemes karórát vásárolni?

Sokak számára a megfelelő karóra éppúgy a mindennapi viselet része, mint egy kényelmes cipő, vagy egy márkás ing, ezért aztán a leginkább passzoló modell megtalálása legtöbbször nem a legegyszerűbb feladat.

Akik az okosórákkal szemben inkább a hagyományos, klasszikus darabokat részesítik előnyben, azoknak is több ezer modell közül kell megtalálniuk azt, amelyik a leginkább illik a stílusukhoz. Első körben érdemes úgy szűkíteni a lehetőségek számát, hogy eldöntjük, hogy milyen stílusú tokot részesítünk előnyben – azaz inkább modern, sportos legyen, vagy épp ellenkezőleg, inkább a klasszikus vonalat követnénk -, majd utána következhetnek a részletkérdések, amelyekre azonban legalább ekkora hangsúlyt kell fektetni. Nagyon nem mindegy ugyanis például az sem, hogy milyen szíjjal ellátott órát választunk. A bőr elegáns, ám inkább csak öltönyhöz, inghez előnyös, és csak akkor, ha nem mindennapi viseletnek szánjunk. A bőrszíj ugyanis – bármennyire is elővigyázatosak vagyunk – hamar amortizálódik, emiatt aztán időnként cserére szorul, arról nem is beszélve, hogy egyáltalán nem bírja a nedvességet. Sokan nem gondolnak rá, de ez nem csak a fürdést, kézmosást akadályozza, hanem például a nyári melegben az izzadtság is kikezdi ilyenkor a szíjat.

Ha aktívabb életmódot folytatunk, akkor a fém szíj mellett a zafírüveg egy elengedhetetlen extra, ezt ugyanis szinte lehetetlen megkarcolni, és ha nem irodában ülünk egész nap, akkor óhatatlanul is odakoccantjuk néha az üveget, a karcok pedig szép lassan megjelennek, ami nagyon zavaró tud lenni egy idő után. Ezek teljességgel logikus döntések, ám van egy újdonság, ami csak pár éve kezdett el elterjedni, ez pedig a napelemes töltés, ami ugyan némiképp felárassá teszi a modelleket, de számtalan előnnyel bír. Ezek közül a legfontosabb persze az, hogy nem kell meghatározott időközönként – 1-2 év – elemet cseréltetni. Ez nem csak anyagilag és időben nagy könnyebbség, hanem magának az órának is nagyon jót tesz, ugyanis emiatt soha nem kell megbontani a tokot, ami garancia arra, hogy az óra vízállósága mindig tökéletes marad. Összességében szinte minden esetben jobban járunk – anyagilag is – ha a napelemes verziót vásároljuk, hisz a felár pár év alatt visszajön az elemcserék elmaradásából. Csupán arra az egyre figyeljünk oda nagyon, hogy amikor nem hordjuk az órát, akkor egy világos, napfényes helyen tároljuk, hogy ne tudjon teljesen lemerülni.