Erre figyelj, ha a nyári melegben ér el a megfázás!

Noha a náthával, torokfájással, fejfájással és – talán mind közül a legkellemetlenebbel – a lázzal járó megfázást leginkább őszi-téli betegségnek gondoljuk, a helyzet az, hogy nem ritkán nyáron csap le ránk a semmiből.

Ilyenkor pedig hajlamosabbak vagyunk egész másképp hozzáállni a betegséghez, és épp ezért sokkal komolyabb veszélyeket rejt magában, mint a hidegebb időszakban. A nagy melegben ugyanis sokkal fertőzőképesebbek a vírusok, ezért nem csak mi fertőződünk meg jóval könnyebben, de továbbadni is sokkal egyszerűbb a bajt. Ráadásul a kezdődő problémát gyakran összekeverjük a nagy meleg okozta fáradtsággal, vagy az épp virágzó növények kiváltotta pollen allergiával. Ha pedig az első egy-két napban csak legyintünk, akkor sokkal később kezdjük el a megfelelő kezelést, így aztán a betegség is súlyosabbá válhat.

További probléma, hogy a nyár közepén az ember sokkal inkább hajlamos félvállról venni a bajt. Míg télen egy alapos megfázás valahogy szinte hozzá tartozik a mindennapi gondokhoz, addig a melegben, két nyaralás közt és a hétvégi koncert előtt sokkal inkább vagyunk képesek legyinteni az egészre, mondván hogy majd elmúlik magától. Ez azonban szövődményekhez, és elhúzódó betegséghez vezet, így aztán nem érdemes játszani a tűzzel. Akárcsak az év más szakaszában, ilyenkor is ki kell pihenni a lázat, feküdni, megfelelő mennyiségű folyadékot, és C-vitamint kell fogyasztani, és persze ha a tünetek súlyosbodnak, akkor orvoshoz kell fordulni. Ügyeljünk arra is, hogy a nyári melegben sokkal több folyadékra van szükségünk – betegség esetében pedig a nyálkahártyánk amúgy is romokban hever – és ezen a légkondicionáló is csak ront, hisz szárító hatással rendelkezik. Emiatt aztán igyunk a szokásosnál is többet, és együnk rengeteg friss gyümölcsöt, hisz ez nem csak a vitaminpótlásban nagy segítség, de a folyadékbevitelben is.