Ezek lehetnek a stroke tünetei

Sajnos a szív- és érrendszeri megbetegedések – valamint azok szövődményei – és a daganatok mellett a fejlett országokban a stroke, azaz az agyi érkatasztrófa a harmadik vezető halálozási ok.

A legnagyobb problémát talán az jelenti, hogy amellett, hogy manapság már minden korosztályt érint, rengeteg olyan tényező van, amely negatívan befolyásolja az esélyeket. Ezek közül elsődleges szerepe a káros szenvedélyeknek és az egészségtelen életmódnak van. Mind a dohányzás, mind az alkoholfogyasztás nagyban megnöveli az agyvérzés esélyét. Emellett pedig az elhízás – és a következményeként fellépő cukorbetegség – is rendkívül veszélyes, arról nem is beszélve, hogy egyes szívbetegségek – mint például a szívritmuszavar -, vagy véralvadási problémák is nagyban növelik a kockázatot. Mint az látható, vannak olyan tényezők, melyek ellen tehetünk – elsősorban azzal, hogy egészségesebb életmódot választunk -, ám vannak olyanok is, melyekre nincs ráhatásunk és a nagyjából csak a szerencsén múlik, hogy bekövetkezik-e a baj, vagy sem.

Emiatt aztán létfontosságú, hogy ha mégis felmerül a stroke gyanúja, akkor villámgyorsan cselekedjünk. Ugyanis amennyiben megfelelő időben szakszerű ellátásban részesülünk, úgy sokkal kisebb az esélye annak, hogy maradandó károsodást szenvedne az agyunk. Azonban erre alig több, mint négy óra áll a rendelkezésünkre, emiatt aztán életet menthet, ha tudjuk, hogy mik azok a tünetek, amelyek szinte biztosan agyvérzésre utalnak. Ha furán érezzük magunkat, és úgy látjuk, hogy valami nincs rendben – vagy ezt valaki más esetében tapasztaljuk -, akkor három egyszerű feladatot kell csak elvégezni, illetve végeztetni. Az első a mosolygás. Stroke esetében ugyanis szinte minden esetben érintett a test egyik fele, ezáltal a száj valamelyik oldala lekonyul majd. Ugyanez a helyzet, ha megpróbáljuk a kezeket felemelni, hisz az egyik esetében gyengeséget érzünk majd. Végül pedig érdemes pár mondatot visszamondani, mert ha összekeverednek a szavak, netán nem jut eszünkbe pár, akkor nincs min gondolkodni és azonnal hívni kell a mentőket. Cselekedjünk villámgyorsan, mert a jövőnk múlhat rajta!