Ezekre ügyelj, ha nem akarsz magas telefonszámlát!

Kétségtelen, hogy az elmúlt évtizedek legnagyobb hatású technológiai innovációja a mobiltelefon volt. Ma már bele sem gondolunk, de gyökeresen megváltoztatta az életünket az, hogy bármikor és bárhol elérhetőek vagyunk, ez a helyzet pedig az internet elterjedésével csak még erőteljesebbé vált.

Hisz ma már nem csak mi vagyunk egyfolytában elérhetőek, de a zsebünkben lapuló aprócska eszköznek köszönhetően – amelynek a tudása a pár évvel ezelőtti számítógépekével vetekszik – nekünk is hozzáférésünk van bármilyen információhoz, méghozzá másodpercek alatt. Ám bármekkora forradalmi újításról is legyen szó, az ember villámgyorsan hozzászokik, és teljesen természetesnek veszi. Mára pedig már elértünk oda, hogy a különféle korlátlan díjcsomagoknak hála nem kell vigyáznunk, hogy kivel mikor és mennyit beszélünk, ráadásul az internetezéssel gyakorlatilag ugyanez a helyzet. A rég múlt homályába vész már a három másodpercezés, és a WAP, hisz a totális szabadság korát éljük.

Éppen ezért érhet sok embert meglepetésként, amikor egyszer csak megérkezik egy óriási mobilszámla. Ugyanis ha elutazunk, akkor hajlamosak vagyunk a berögződött szokásainkat is magunkkal vinni, ami a mobiltelefont illetően járhat veszélyekkel. Ugyan az EU-roaming többnyire véd minket, ám ettől függetlenül nem árt, ha résen vagyunk és oda figyelünk, ugyanis ilyenkor a tudatos mobilozással megkímélhetjük magunkat pár kellemetlen meglepetéstől. A legnagyobb rizikóval a határ menti szakaszok járnak, ha ugyanis olyan országba utazunk, amely szomszédos egy nem EU tag országgal, akkor előfordulhat, hogy a határhoz közel a mobilunk rákapcsolódik valamelyik hálózatra. Ugyanez történhet a tengeren, vagy épp a levegőben – bár itt még az is megeshet, hogy valamilyen műholdas szolgáltatásra kapcsolódunk rá -, és ha ezt nem vesszük időben észre, akkor azért nagyon nagy árat fizethetünk. Pár perc internet akár százezrekbe is fájhat, ezért aztán külföldön alkalmazzuk a kézi hálózatválasztást, így sokkal kevesebb az esély a bajra.