Ezért fogyasszunk rendszeresen mézet!

Évezredek óta fogyasztja az emberiség, eleinte kizárólag csemegeként, aztán idővel egyre inkább rájöttek, hogy számtalan jótékony hatása van ennek az aranysárga, édes folyadéknak, melyet a méhek állítanak elő, a virágok nektárjából.

A méz egy valóságos csodaszer: több, mint ötven különféle gyógyhatással bír és ezt már az ókorban is tökéletesen felismerték, nem véletlenül létezik külön kifejezés a mézzel való gyógyításra – ami nem más, mint az apiterápia -. Összetétele annak ellenére ámulatba ejtő, hogy mintegy nyolcvan százaléka cukor (glükóz és fruktóz). Rengeteg vitamin megtalálható benne (a teljesség igénye nélkül: C-vitamin, B1-B6 vitamin), illetve magas a foszfor, kálium, cink, magnézium és vastartalma is. Jó, ha tudjuk, hogy minél sötétebb színű a nedű, annál magasabb az ásványi anyag tartalma. Fertőtlenítő hatása is régóta ismert, számtalan háborúban alkalmazták sebek tisztítására olyankor, amikor más megoldás nem volt. Rengeteg tanulmány készült a témában, sok állítja, hogy hatása felveszi a versenyt bizonyos antibiotikumokéval, ám ezt azért érdemes fenntartásokkal kezelni.

Emellett a méz jó az emésztésünknek, és segít megelőzni a refluxbetegséget is, fogyasztása pedig serkenti a szerotonin termelést, ami a hangulatunkra is jótékonyan hat. A jól feldolgozott méz tartalmaz többek között virágport is, így az allergiában szenvedőknek nagy segítséget jelenthet ha időnként esznek belőle egy kicsit. Természetesen ezen pozitív hatásai csak a valódi, előírásoknak megfelelően kezelt mézeknek van, nagyon kell vigyázni a hamisított termékekkel, amelyekből sajnos egyre többet látni nem csak a piacokon, de már az áruházak polcain is. Azonban a hibátlan minőségű mézet is érdemes mértékkel fogyasztani, hisz nagyon magas a kalóriatartalma. Cukorbetegek számára a fogyasztása egyáltalán nem ajánlott és a többieknek is érdemes inkább napi rendszerességgel egy-egy kiskanálnyi adagot enni, de a hirtelen nagyobb adagtól inkább tartózkodni.