Ezért jó, ha rendszeresen járunk úszni

Ki ne élvezné egy forró nyári napon, strandolás közben a medence – vagy épp a tenger – hűs vizét? Ilyenkor aztán sokunknak bevillan a gondolat, hogy miért is nem járunk rendszeresen csobbanni egyet, amikor ez egy annyira jóleső testmozgás?

Aztán persze vége a nyaralásnak, mi pedig villámgyorsan visszazökkenünk a jól megszokott életünkbe és ezzel együtt ez a gondolat is a feledés homályába vész. Holott tökéletes a megérzésünk, az úszás valóban egy tökéletes mozgásfajta, és azt ugye talán mondanunk sem kell, hogy mennyire fontos, hogy rendszeresen sportoljunk valamit, hisz hosszú távon az egészségünk múlik rajta. De az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy úszni járni bizony időigényes elfoglaltság, és nehezen illeszthető be valami más mellé, azaz a fő kérdés inkább az, hogy önmagában elegendő lehet-e az, ha heti két-három alkalommal ellátogatunk egy uszodába egy-egy órára.

Nos, a helyzet az, hogy amennyiben nem célunk a testépítés, akkor mindenféleképpen elég, ha rendszeresen úszunk egy kiadósat. Túl azon ugyanis, hogy remek kikapcsolódás, számtalan olyan élettani hatása van, ami miatt gyakorlatilag tökéletes edzésformának tekinthető. Kellően ellazítja az izmokat, és frissítő hatással bír, ám ennél sokkal fontosabb, hogy kis túlzással minden egyes izmunkat meg tudjuk dolgozni egy kiadós edzés során – erre pedig semmilyen más gyakorlatsor nem képes -. Emellett pedig – és sokaknál ez döntő érv lehet -maximálisan kíméli az ízületeket, így túlerőltetéstől, súlyosabb sérülésektől sem kell tartani, valamint ha már van valamilyen problémánk, akkor rengeteg mozgásforma ellenjavallttá válik, kivéve az úszást. Az talán mondanunk sem kell, hogy a légzést, a tüdőt és az állóképességet is fejleszti, azaz méltán nevezhető szupersportnak. Ha valahogy be tudjuk illeszteni a napirendünkbe, akkor az egyik legjobb döntés amit hozhatunk az az, hogy rendszeresen úszni járunk.