Ifjúsági Lelki Elsősegély – nem csak fiataloknak segít a 13700 segélyvonal!

Az Ifjúsági Lelki Elsősegély a 13700 ingyenes számon érhető el hétfőtől péntekig 17-21 óra között. Díjmentesen hívható, és bemutatkozni sem kell, hiszen a szolgálat biztosítja az anonimitást és a titoktartást is. Bárkinek segít, aki problémákkal küzd, krízisben van, öngyilkossági gondolatok kísértik.

Öngyilkosságokról a számok tekintetében

A WHO adatai szerint a világon minden 40. másodpercben valaki véget vet az életének. A 25 év alattiak körében az öngyilkosság a vezető halálokok egyike. Magyarországon hetente 2 fiatal öli meg magát. A 2020-as évben hazánkban nőtt az öngyilkosságok száma. Fontos tény, hogy a haláleseteken kívül kb. 15-30-szorosára becsülik azok számát, akik megpróbálnak öngyilkosságot elkövetni, de életben maradnak.

Hogyan segít a telefonszolgálat az öngyilkosság megelőzésében?

Aki öngyilkosságra készül, nem meghalni akar, csak éppen akkor annyira beszűkült a gondolkodása, nem működnek az addigi problémemegoldó eszközei, hogy nem lát más kiutat. Mivel nem a halált akarja, így kapaszkodik, segítséget keres, ezt hívja a szakirodalom cry for helpnek. Mivel a krízisben lévő emberek kommunikációja is beszűkül, ezért ez a segélykiáltás nem mindig egyértelmű. Ha valaki felhívja a lelkisegély szolgálatot, olyan ügyelő veszi fel a telefont, aki a burkolt segélykiáltást is meghallja, a mondatok mögött elbújó öngyilkossági gondolatokat, amiket a társadalom tabuként kezel, a telefonban viszont nyíltan lehet róla beszélni, hogy minden más szorongató gondolatról is. Ezt segíti a szolgálatok alapelve, az anonimitás, hogy nem kell bemutatkozni, adatokat elárulni. Az, hogy a krízisben lévő ember az őt kínzó öngyilkossági gondolatairól, terveiről beszélhet, önmagában oldja a feszültségét, és kisebb eséllyel tesz kárt magában. A telefonbeszélgetés továbbá ad egy nagyon bizalmas kapcsolódást is egy másik emberhez, aki az életet képviseli, aki névtelenségében, önkéntes segítői szerepében a gondoskodást közvetíti. Ez a megértő, elfogadó hozzáállás nagy segítség a bajban lévőnek, oldhatja a magára hagyottság érzését, elősegítheti az életbe vetett hitét. Az öngyilkosságra készülővel folytatott beszélgetésnek mindig része a jövő megtervezése is. Mivel ebben a beszűkült állapotban nincs a hosszútávú jövőre vonatkozó elképzelés, így kis tervek születnek: mi történik, miután leteszik a telefont, mit fog tenni másnap. Az ügyelő próbálja feloldani ezt a beszűkült gondolkodást, és néhány kérdéssel talán közelebb tudja segíteni a hívót ahhoz, hogy észrevegyen olyan erőforrásokat, amiket segítségül hívhat, de eddig nem gondolt rá. Így egyetlen beszélgetés is képes lehet átsegíteni valakit, hogy éppen akkor az életet válassza. Ezért fontos, hogy az Ifjúsági Lelki Elsősegély 13700 ingyenes telefonszámáról minél többen tudjanak, hiszen a lelkisegély életet menthet!

Az Ifjúsági Lelki Elsősegély a serdülő és fiatal felnőtt korosztályra specializálódott, a hívásokat fogadó ügyelők képzésének része a serdülők megismerése, így érzékenyebbek a fiatalok problémáira. Az Ifjúsági Lelki Elsősegély azonban bárkinek segít, kortól függetlenül, hiszen az élet védelme a legfontosabb! A telefonszolgálat csak akkor tud segíteni, ha a bajban lévők ismerik a segélyszámot: a 137-00 ingyen hívható hétköznapokon 17-21 óra között.

Érdemes ellátogatni a www.ifjusagi-lelkisegely.hu oldalra, ahol a lelkisegély működésén túl számos hasznos cikket is találhat a látogató.

Ifjúsági Lelki Elsősegély – Tel.: 13700

www.ifjusagi-lelkisegely.hu