Ezért kezdd a reggelt mindig vízivással!

Ahány ember, annyiféle reggeli rituálé. Van, aki az ébresztőóra első csörgésére frissen és üdén ugrik ki az ágyból, de olyanok is akadnak szép számmal, akik az utolsó pillanatig kihasználják a szundi gomb adta lehetőségeket és miután felkászálódnak, még hosszú időnek kell eltelnie, mire egyáltalán működőképesnek érzik magukat.

Ez a kettősség ugyanígy felfedezhető az étkezés tekintetében is. Van, aki arra esküszik, hogy az alapos reggeli a legjobb napindító, és ilyenkor az összes tápanyagra szüksége van a szervezetnek. Ez egyébként valóban így van, rendkívül fontos lenne, hogy az egész éjszakai koplalás után a megfelelő összetételű, rostokban, fehérjékben és lassan felszívódó szénhidrátokban gazdag táplálékot fogyasszunk, ám sokan ennek ellenére is kihagyják ezt az étkezést – például időhiány miatt -. Ezen érdemes tudatosan változtatni, hisz hosszú távon nagyon fontos lenne az egészségünk szempontjából, azonban van valami, amit kevesen tudnak, nevezetesen az, hogy a legjobbat akkor tesszük magunkkal, ha a reggeleket – szigorúan éhgyomorra – vízivással indítjuk.

Ennek ugyanis számtalan pozitív élettani hatása van, kortól, nemtől, és aktuális diétától függetlenül. A megfelelő mennyiségű víz ilyenkor rendkívül hatékonyan segít megszabadulni az éjszaka folyamán felgyülemlett méreganyagoktól. Mivel alvás közben nem iszunk, ezért erre fokozottan szükség van. A méregtelenítés mellett az anyagcserénk is beindul a folyadékpótlástól, fogyókúra esetén ezért különösen hálásak leszünk, de ez a hatás mindenki számára előnyökkel jár. Az éhgyomorra történő vízivás rengeteget tud segíteni a túlzott gyomorsavtermelés ellen is, így aki reflux betegségben szenved, annak szinte kötelező így indítani a reggeleket. A legfontosabb, hogy megfelelő mennyiséget fogyasszunk – több részletben legalább fél litert -, és hogy utána még legalább 30-40 percen keresztül ne együnk. Ez persze sok esetben nehezen kivitelezhető, ám megéri megszokni ezt a reggeli rutint, mert a szervezetünk hosszú távon hálás lesz érte.