Ezért lényeges az alapos kézmosás

Egyre többször hallani mindenhonnan, hogy az alapos és rendszeres kézmosás rendkívül fontos. Ennek az elsődleges oka, hogy számos betegség fertőzött kézzel terjedhet egyik emberről a másikra.

Ezek közé a betegségek közé tartoznak az emésztőrendszeri fertőzések, – mint például a szalmonellózis -, és a légúti fertőzések – mint például az influenza, a megfázás vagy épp a koronavírus – is. A megfelelő szappanos és vizes kézmosás segíthet megelőzni az ezeket a betegségeket okozó kórokozók (baktériumok és vírusok) terjedését. Az emésztőrendszeri és légúti betegségek egyes formái súlyos szövődményeket okozhatnak, különösen kisgyermekek, idősek vagy legyengült immunrendszerűek esetében. Ennek tükrében már teljességgel érthető, hogy miért is olyan fontos a megfelelő higiénia, hisz egy rövid rutinszerű kézmosással megvédhetjük embertársainkat rengeteg kórokozótól. De mikor és hogyan kell ezt véghez vinni a legnagyobb hatékonyság érdekében?

Nos az ajánlások e tekintetben meglehetősen szigorúak, bár érthető módon. Eszerint ugyanis nem csupán a mellékhelyiség használata után, de minden alkalommal, amikor új helyre érkezünk (haza, vagy a munkahelyünkre), ételkészítés előtt, ha szükséges közben és utána is (ez fokozottan érvényes, ha nyers alapanyagokkal, húsokkal dolgozunk) kezet kell mosnunk. Magától értetődik, illetve kellene értetődnie, hogy köhögés, tüsszentés, és orrfújás után mindenképpen kéztisztításra van szükség, ahogy akkor is ennek kellene lennie az elsőnek, ha gyermeket pelenkáztunk, szeméthez értünk, vagy étkezni készülünk. Az igazság az, hogy nem igazán lehet túlzásba vinni a kézmosást, sokkal inkább jellemző az, hogy az emberek elhanyagolják akkor is, amikor nagyon is kellene. Pedig tényleg nem tart tovább egy percnél: a lényeg csupán annyi, hogy amikor lehet, használjunk szappant, és ügyeljünk arra, hogy a kézfejek minden pontját alaposan bedörgöljük, beleértve az ujjközöket és a kézfej felső részét is. Ha ezzel végeztünk, folyó vízben öblítsünk és lehetőség szerint egyszer használatos – például papír – törölközővel szárítsuk meg a kezeinket.