Ezért leszünk levertek és betegek ha elmúlik a stressz

Mindenki életében vannak olyan időszakok, amik rendkívül nagy feszültséggel járnak. Egy komoly vizsga, vagy egy munkahelyi projekt akár hetekre is komoly stresszt jelentenek, de egy szakítás, vagy egy nagy veszekedés is hasonló eredményeket produkál.

Ilyenkor alig várjuk, hogy végre magunk mögött tudjuk a megoldandó helyzetet és lazíthassunk egy kicsit. Néha persze végtelen hosszúságúnak tűnik az idő, mire ez a pillanat elérkezik, ám annál nagyobb kő gördül le ilyenkor a mellkasunkról. Legalábbis erre számítunk, viszont a valóság sokszor egészen más képet fest. Ahhoz, hogy véletlen legyen, ugyanis túlságosan gyakran történik meg ilyenkor, hogy rögtön megbetegszünk, vagy az indokoltnál sokkal fáradtabbnak és levertebbnek érezzük magunkat, méghozzá jó hosszú ideig. De vajon mi állhat a háttérben? Mi okozza azt, hogy ahelyett, hogy végre élveznénk a felszabadultságot és a nyugalmat, a testünk láthatóan beadja az unalmast?

Nos, nagyjából ugyanaz áll a háttérben, mint a kutatók hasonszőrű megfigyelései esetében. Ugyanis szakértők felfedezték, hogy az arra hajlamos emberek sokkal gyakrabban esnek át pánikrohamon hétvégente – azaz amikor jó eséllyel valójában nem is kerülnek olyan szituációba, ami ezt indokolná -, ugyanígy a migrénben szenvedőknek sokkal nagyobb esélyük volt egy rohamra egy olyan napon, amikor a stressz szintjük lecsökkent. Erről a jelenségről természetesen a szervezetünk tehet, ugyanis folyamatos stressz hatására adrenalin, kortizol és még egy csomó más anyag szabadul fel, egész egyszerűen azért, hogy állandó készenlétben tartsa a szervezetünket az előttünk álló vészhelyzetre. Amikor ez megszűnik és a hormonszint visszaáll a normális kerékvágásba, az számos olyan tünetet a felszínre hoz – egészségügyi problémák, fájdalom, fertőzések -, amit addig a stresszhormonok sikeresen elnyomtak. Ez ellen sajnos nem könnyű tenni, és az egyetlen mód az, ha megpróbáljuk a lehető legkiegyensúlyozottabb életet élni, ám erre nem mindig van lehetőségünk, kár is lenne tagadni.