A recsegő váltó oka

Az autóvezetés során számtalanszor kell használni a váltót. Például lassításnál, gyorsításnál, a dugóban ülve, piros lámpánál megállva, majd elindulva. A finom mozdulat általában hangtalanul megy végbe, azonban előfordulhat, hogy a váltó felől recsegő hang hallatszik. Joggal merül fel a kérdés a sofőrben, hogy ennek mi lehet az oka, amit az alábbiakban kifejtünk.

A recsegő váltó kapcsán itt olvasható bővebb információ! A sebességváltó feladata a gépjárműben, hogy a motorfordulatszámot optimális szinten tudja tartani nyomatékleadás szempontjából. Sebességváltó nélkül hamar elérné a maximális fordulatszámot, melynek következtében az autó nem tudna tovább gyorsulni. A váltókar használatával a sofőr magasabb fokozatba tud kapcsolni, aminek köszönhetően a további nyomatékleadásra késztethető a motor kisebb fordulat mellett. A sebességváltó annak ellenére, hogy igazán fontos alkatrész, meglehetősen egyszerű felépítéssel rendelkezik, mivel két sorban elhelyezkedő tengelyekből és fogaskerekből áll. A sebességfokozatok váltása esetén az aktuálisan kiválasztott fogaskereket a tengelyhez állítjuk.

A művelet elvégzését követően a fogaskerékpáron megy át a hajtás. Annak érdekében, hogy két eltérő fordulatszámú alkatrész összekapcsolása ne járjon recsegő hanggal, egy alkatrész felel, mégpedig az úgy nevezett szinkrongyűrű. Ennek az alkatrésznek az a feladata, hogy a gyorsabb elemet azonos fordulatszámra fékezze. Így a fémes elemek nem károsítják egymást, valamint a folyamat hangtalanná válik. Viszont, ha a váltó használata ennek ellenére is recsegő hanggal jár, akkor szinte biztosan meghibásodott valamelyik alkatrész. Nagy valószínűséggel a szilikon gyűrűvel van gond, de az is elképzelhető, hogy teljesen elkoptak a fogaskerekek.