Ezért nem mindegy, milyen bálacsomagoló beszerzése mellett döntünk

A nagyüzemben történő állattartás rendkívüli szervezettséget igényel, hiszen a jószágok életterének kialakítása, fenntartása mellett a rendszeres egészségügyi vizsgálatok is komoly kihívás jelentenek. Ugyanakkor az egyik legnagyobb dilemmát az élelmezés okozza, hiszen a szálastakarmányra folyamatosan hatalmas az igény, ám annak eltarthatósága sok mindentől függ.

Éppen emiatt van kardinális jelentősége a bálacsomagoló gép használatának. A betakarítást követően a termény egy ideig megőrzi a megfelelő állagát, ám az őszi-téli hónapok során jelentősen megváltozhat nedvességtartalma. Ez rövidtávon rohadáshoz és penészesedéshez vezethet, ami csak hermetikus lezárással lehet megakadályozni. Egy bálacsomagoló ezt automatikusan elvégzi, ezáltal óriási segítséget nyújt a gazdák számára. Mivel egy rendkívül komplex szerkezetről van szó, így a bekerülési költsége is magasnak tekinthető, ezért a bálacsomagoló megválasztásánál nagyon körültekintően kell eljárni, ellenkező esetben használata nem lesz kellőképp optimális.

Dolgunkat tovább nehezíti, hogy az elmúlt évtizedekben egyre-másra jelentek meg a különböző modellek, amelyek nem csak teljesítményben, de felépítésben és működési elvüket tekintve is nagyban eltérnek. Emiatt a bálacsomagoló beszerzésénél szinte minden esetben érdemes kikérni egy tapasztalt specialista útmutatásait. Döntésünk meghozatalánál az első lépés a ma már meglévő eszközpark vizsgálata, tudniillik olyan bálacsomagoló mellett kell letenni a voksunkat, ami ebbe könnyedén beilleszthető. Azt is meg kell határoznunk, hogy kizárólag csomagolási feladatok ellátására keresünk-e megoldást, avagy magát a bálázást is ez a masina végzi majd. Fontos a meghajtás kérdése is, bizonyos esetekben a saját robbanómotoros, míg máskor a traktor rendszeréről üzemelő változat a praktikusabb.