Füge – a szupergyümölcs

Az idő múlásával Magyarország klímája egyre kedvezőbb az olyan különleges gyümölcsök termesztésének, mint amilyen a füge is. Éppen ezért az ország különböző pontjain – ahol megfelelő a fekvés -, a hagyományos almás vagy meggyesek mellett már fügetelepítések is fellelhetők.

A füge egy különleges növény. Amit a köznyelv fügegyümölcsnek nevez, s fogyasztásra kerül, az tulajdonképpen maga a virág. Rengeteg félét fedeztek már fel, bár Magyarországon csak az adriai típusúak érhetők el. Ez a csemege remek szénhidrát forrás, s emésztést elősegítő anyagokkal van tele. A kalcium, vas, A-, C-, és E-vitamin, tiamin, foszfor, kálium, nátrium szintén nagy számban fordul elő a gyümölcsben, ezért fogyasztása abszolút egészséges. A füge levelét is felhasználják, rendszerint fügelevél szörpöt készítenek belőle, mely frissességével és különleges, semmihez sem hasonlítható ízével igazi gasztronómiai remek.

A füge a gyógyászatban is nagy sikert arat. A benne található káliumnak köszönhetően képes felvenni a harcot a magas vérnyomással, emellett rendkívüli immunerősítő képességgel rendelkezik. Antioxidánsai a stressz szintet, sőt a különböző gyulladásokat is csökkentik. Mivel rostban gazdag gyümölcs, hamar teltség érzetet nyújt, így akár a fogyókúrás étrendbe is beilleszthető. Azonban rendkívül magas cukortartalma miatt cukorbetegek számára mindenképpen javasolt orvosi konzultáció a fogyasztása előtt! Felhasználható salátába, müzlibe, különböző süteményekbe vagy húsok mellé, de készíthető belőle lekvár, aszalvány és fügesajt is, tehát elég sokoldalú gyümölcsnek mondható. A fügének nincsenek különösebb kártevői, nem igényel permetezést, de hálás a jó minőségű földért, s száraz időben a vízért. Talán ami nehézséget okoz a termesztésében, az, hogy fagyérzékeny, így aki fügebokor nevelésre adja fejét, előzetesen mindenképpen tájékozódjon szakértőktől a gondozásáról, igényeiről!