Ezért veszélyes a rovarcsípés

A legtöbb ember számára a rovarcsípés nem több viszkető kellemetlenségnél, ám nem csak annak érdemes fokozott figyelemmel kísérni egy-egy ilyen szúrás utóhatását, aki tudja, hogy allergiás.

Amikor egy darázs, vagy egy méh belénk böki a fullánkját, akkor a szervezetünkbe jutó polipeptidek okozzák a vöröses duzzanatot, és felelősek a kialakuló égő, viszkető érzésért. Ennek az az oka, hogy ez az anyag kitágítja az ereket, és ennek hatására az érintett terület felvizesedhet. Persze egy csípés önmagában is igen kellemetlen tud lenni, hisz az ember önkéntelenül is elvakarja, extrémebb esetekben akár ki is sebesedhet, így a gyógyulás akár egy hétig is eltarthat. Ám ebben a formában veszélyesnek nem tekinthető, viszont ha a szervezetünk a csípésre adott válaszreakcióként a méreg elleni antitestet kezd el termelni, akkor fennáll a veszélye annak, hogy anafilaxiás sokkot kapunk, amely beavatkozás nélkül egy életveszélyes állapot.

A rovarcsípésre való érzékenység nagy figyelmet érdemel. Egyfelől egyáltalán nem biztos, hogy rögtön az első alkalommal már megtörténik a baj, ám ha a normálisnál hevesebben reagál a szervezetünk – például nagyon bedagad a szúrás helye -, akkor azt mindenképpen érdemes figyelmeztető jelként felfogni. Ugyancsak fontos észben tartani azt is, hogy aki nem allergiás a darázscsípésre, az attól még lehet az a méhekére – és persze ugyanígy fordítva is megtörténhet -, emiatt aztán minden ilyen incidenst kezeljünk nagyon körültekintően. Allergiás reakciótól függetlenül életveszélyes állapotot okozhat, ha a csípés a szájban, vagy az orrban történik, hisz a duzzanat elzárhatja a levegő útját, ami fulladáshoz vezethet. Amennyiben tudjuk, hogy allergiások vagyunk – vagy van a családban, aki ettől szenved -, akkor mindenképpen tartsunk otthon megfelelő injekciót, ami ilyen esetekben életet menthet.