Fekvő, sétáló, mozgásos meditáció

A meditáció egyszerűsíti életünket és energiával tölti fel bensőnket. Olyan tudatállapot, melynek lényegi eleme a figyelem akaratlagos fókuszálása valamilyen tárgyra. Az elme elcsendesítésével, megnyugtatásával hozzásegít a fizikai és szellemi egészséghez.

[wp_ad_camp_1]

A meditálás nem csak lótuszülésben lehetséges, vannak olyan gyakorlatok, amiket fekve, vagy sétálva gyakorolhatunk a legjobban.  Sőt, gyakorlott mesterek bárhol képesek ez élményült állapot elérésére, ahol be tudják csuknia szemüket. A figyelem tárgya sokféle lehet: egy valódi tárgy, egy gondolat, saját lélegzésünk, egy testrészünk, vagy elménk működése. Ha a meditációt otthonunkban végezzük, rendezzünk be egy sarkot a szobában, amit csak meditálásra használunk. A jóga nidra egy tradicionális jóga módszer, amelyet fekve végzünk. Ilyenkor a test mélyen relaxált állapotba kerül, az izmok ellazulnak, az elme elcsendesedik és befelé fordul. A test olyan állapotba kerül, mint mély alváskor, de a tudat éber marad. A tradicionális jóga ezt a technikát a meditáció előkészítőjének tartja, nem meditációnak.

Mivel a meditáció lényege az, hogy a tudatunkat ne irányítsuk, csak megfigyeljük, és ezáltal megéljük a jelen pillanatot, ezért a gyaloglás tökéletes alkalom a gyakorlásra. A sétáló meditáció ideális, ha nehezen tudunk egyhelyben ülve koncentrálni. A sétára nyugodt helyet keressünk, ahol lassan, biztonságosan tudunk mozogni mindenféle cél nélkül. Ha segít az ellazulásban, akár meditációs zenét is hallgathatunk. Kezdjük állással a meditációt, érezve a súlyunkat, odafigyelve az apró mozdulatokra, amelyekkel egyensúlyunk megtartását segítjük. Párszor mélyeket lélegezve induljunk el lassan lépkedve. Érezzük ahogy sarkunk, aztán a talpunk letesszük lépés közben. Érezzük a lábujjaink, a zoknink anyagát, lábunk alatt a talaj göröngyösségét. Figyelj a légzésedre, érezd, ahogy elméd elcsendesedik, kitisztul. A meditálás során – akár ülő, fekvő, vagy sétáló meditáció – azt szeretnénk elérni, hogy elménk csendes legyen.