Fűszervadászat: a görögszéna hatásai

Az egyik leggyakrabban feltett kérdés, hogy az otthoni főtt ételek íze miért nem hasonlít az éttermi társaikhoz? A válasz egy része az, hogy az éttermek hajlandók sokkal több sót és zsírt használni, mint a legtöbb szakács.

[wp_ad_camp_1]

Vannak felszerelések és technikák is, amelyek megvásárolhatók vagy megtanulhatók, de egyesek számára túl magas költséggel vagy kellemetlenséggel járnak. De amikor egyes etnikai konyhákról van szó, a válasz gyakran összetevőkre is visszavezethető. Az indiai főzésben a görögszéna az egyik ilyen összetevő. Ez a juharszirup gyakori összetevője, és önmagában a fűszer illata nem a legjobb. Nyersen megkóstolni még rosszabb, mivel hihetetlenül keserű. De az aromákkal és a fűszerekkel kombinálva a görögszéna összetett édességet és finom keserűséget kölcsönöz a szószos ételeknek. Juharszirup-íze hasonlóbbá válik a sötét karamellához, és az ismertebb fűszerek palettáját teljessé teszi. Nincs helyettesítője, de könnyen kezelhető és egyre könnyebben megtalálható.

A görögszéna gyógynövényként és fűszerként egyaránt használható, bár ízük hasonló. A levelek (teteje) frissen, fagyasztva vagy szárítva kapható. A friss leveleket zöldségként használják a curryben (különösen burgonyával), vagy kenyérre teszik. Szárítva a levelek megőrzik ízüket, és kiváló last-minute adalékokat adnak a mártásokhoz, a curryhez és a leveshez. A magvaknak előnyös, ha hosszabb ideig főnek, hogy más ízekkel átitassák őket, így amikor egy receptben a görögszéna megköveteli, szívesen kezdjük a magokkal, és a levelekkel fejezzük be. Ez a kétlépcsős megközelítés „felfrissíti” a fűszert, így a legjobbak a régóta főzött ízek és alig fűtött aromák. A magoknak saját felhasználási területeik vannak, ezért a levelek mellett a környéken tartjuk őket.