Hasmenés esetén teljesen kerülendő ételek

A hasmenés azon kevés állapotok egyike, amelyek az életünk részét képezik, függetlenül attól, hogy mennyire vigyázunk arra, hogy mit eszünk és mit emésztünk. Az élet minden területére hatással van, és határozottan kijelenthetjük, hogy a hidegrázáson kívül az egyik frusztráló betegség, amelyet mi – emberek – ismerünk.

Ismétlődő székletürítést okoz, és sok esetben ezek a székletek vizesek és félig folyékonyak lehetnek. Egyes esetekben a has duzzanatát is okozzák, és ez tompa fájdalmat is okoz a székletürítés során. Az átlagos hasmenés körülményeink körülbelül egy-két napig tartanak, és ettől rendkívül gyengék vagyunk,  elfogy az energiánk. Súlyos bélbetegségre is utalhat, ha a tünetek néhány napnál tovább fennállnak. Ez több tényezőtől függ, és még az általunk elviselt stresszszintek is hozzájárulnak ehhez. Egyes esetekben az általunk használt gyógyszerek is negatív hatással lehetnek, és hasmenéshez vezethetnek. Leginkább az étrendünk miatt érint bennünket. Az elfogyasztott táplálékot a szervezetünk néha nem fogadja el, és ez pedig olyan tünetekhez vezethet, amelyek hasmenést okozhatnak. Vannak olyan ételek, amelyeket feltételesen el kell kerülnie, ha minimalizálni akarja az esélyeket. Az alábbiakban felsoroltunk néhány olyan ételt, amelyeket soha nem szabad enni, ha hasmenésben szenved.

Függetlenül attól, hogy mennyi tej lehet hasznos az Ön számára, minden áron kerülje el őket hasmenés alatt. A tej laktózban gazdag, és ezt a belei nem biztos, hogy képesek kezelni ebben az időszakban. Nemcsak a tejet, de előfordulhat, hogy kerülnie kell a tejalapú termékeket, például a túrót, a tejszínt és a fagylaltokat. Az ezekben az élelmiszerekben lévő laktóz közvetlenül a vastagbélbe kerülhet, és ronthatja az állapotot. Ugyanez vonatkozik a laktózérzékeny emberekre is. Próbáljon ki laktózmentes joghurtot vagy kemény sajtot, ha tényleg nem tudja távol tartani magát a tejalapú termékektől – de összességében próbálja kerülni őket.