Hogyan győzzük le a pánikbetegséget?

Nagyjából a népesség három-négy százalékát érinti, pontos kiváltó okai pedig még mind a mai napig ismeretlenek a tudomány előtt. Évtizedekkel ezelőtt még inkább stigma volt, ma már a megfelelő módszerekkel gyorsan és nagy hatékonysággal gyógyítható. A pánikbetegség azonban ezzel együtt a legijesztőbb kórok egyike.

Időnként mindenki életében történik olyan túlfeszített, stresszes esemény, amit nagyon nehéz nyugodtan kezelni. Az orvostudomány ezért is mondja, hogy sokkal több embernek volt már pánikrohama, mint ahányan tudnak róla, hisz ki ne ült volna már remegő kézzel, összeszorult gyomorral, vagy épp verejtékezve egy vizsgára, vagy épp egy foghúzásra várva? Ezek azonban normális reakciónak tekinthetőek, hisz a testünk által adott vészjeleknek van világosan körbeírható, megfogható oka. Azaz amint túl vagyunk a vizsgán (vagy épp a foghúzáson), máris fellélegzünk és mintha mi sem történt volna, már el is felejtjük a kellemetlen érzéseket, amik nem is térnek vissza (legfeljebb a következő vizsgán, vagy foghúzás előtt). Ez természetesen nem is igényel semmiféle kezelést, hisz alapvetően problémát sem okoz az ember számára.

Teljesen más a helyzet egy pánikbetegség esetén. A szakemberek álláspontja alapján nem a rohamok gyakoriságától lesz valaki beteg, hanem attól, hogy megjelenik benne az a szorongás, aminek a tárgya a még meg sem történt rosszullét. Azaz amikor az ember folyamatosan attól tart, hogy ismét rosszul lesz, akkor válik ez egy öngerjesztő folyamattá, és az ettől való szorongás valóban kiváltja a következő rohamot. Ebben az ördögi körben pedig nagyon gyorsan el lehet veszni, hisz a pánikbeteg egyre több mindentől tartani kezd, mellőzi azokat a helyeket, ahol már volt rohama és jó eséllyel agorafóbiás lesz (azaz tudatosan elkerüli az olyan szituációkat, ahonnan nehéz elmenekülni egy roham alatt), aminek a következtében egyre inkább bezárkózik. Jó hír, hogy minél előbb lépünk, annál gyorsabb a gyógyulás. Ma már kognitív viselkedésterápiával akár hetek alatt képes egy jó szakember kibillenteni és gyógyítani egy pánikbeteget, így a teljes élet felé vezető első lépés, hogy legyőzzük a félelmünket és minél hamarabb kérjünk segítséget. Onnantól pedig csak követni kell az utasításokat és a tanácsokat, a siker pedig szinte garantált.