Hogyan kell metélőhagymát növeszteni?

A metélőhagyma (Allium schoenoprasum) könnyen termeszthető, fűszerű gyógynövény, amely enyhe hagymás ízével kiválóan alkalmas salátába. Vonzó virágaik a kert iránti érdeklődést is felkeltik, és vonzóak a beporzók, például a méhek számára.

[wp_ad_camp_1]

A virágok leggyakrabban lila színűek, de fehérek, rózsaszínűek és vörösek is vannak. Ezek a hidegtűrő évelők ideálisak több hőmérsékleti régióban, és kora tavasszal ültethetők, hogy a nyári hónapokban bőséges termést nyújtsanak. Egyes termelők ezt egy gyógynövénykertben tartják. Ha élvezni szeretné a virágzást (ami szintén ehető), vegye figyelembe, hogy a magok könnyen szétszóródnak, és gyorsan elterjedhetnek a kertben. Ha ez megtörténik, akkor ez nem egy invazív faj, amelyet nehéz felásni és elköltöztetni. A metélőhagymát nem csak gyógynövénykertekben termesztik. Egyes rajongók díszítésként használják őket.

Cserepekben jól megnőnek, beltéren átteleltethetők, vagy egész évben az ablakpárkányon helyezhetők el, hogy folyamatosan betakarítsa őket. Ha elég meleg éghajlaton él, a metélőhagyma örökzöld maradhat, még akkor is, ha egész évben a szabadban tartózkodik. Az alacsony karbantartást igénylő metélőhagyma kevés figyelmet igényel, ha már optimális körülmények között termesztik. Szeretik a sok napsütést, a jól lecsapolt talajt és a tisztességes nedvességet. Jól teremnek a földben, de virágozhatnak a napsütötte ablakpárkányon elhelyezett cserepekben is. Csomóképző szokásuk miatt a metélőhagyma könnyen túlzsúfolttá válhat, ezért a csomók szükség szerinti felosztása elősegíti az erőteljes növekedést. A metélőhagyma sekély gyökerű növény. Gondosan mérlegelje, mit termeszt körülötte, és vigyázzon a gyomnövények kialakulására, mivel ezek nem képesek versenybe szállni a metélőhagymával, ha nem vigyáz.