Hogyan kell nevelni a Higan cseresznyefát?

A díszes, hosszú életű és lombhullató Higan cseresznyefa (Prunus x subhirtella) az év nagy részében vonzalmat és szépséget kölcsönöz kertjének. Viszonylag könnyű gondozni, és nem igényel nagy karbantartást.

[wp_ad_camp_1]

A lombozat egész nyáron sötétzöld lombkoronát mutat, majd ősszel meleg vörös, sárga és arany árnyalatokra vált. Ráadásul a virágok tavasszal finom színű virágzást nyújtanak. Még a fényes vörös tónusú kéreg is vonzó. Ez a közepes méretű fa általában 30 méter magasra is megnő. Különféle fajtái vannak. A két legnépszerűbb az egyenes „Autumnalis”, amely a kettős rózsaszínű virágzásról ismert, és a „Pendula”, amely egy kisebb de jellegzetes fajta. A higani cseresznyefa sokféle kerti környezetben jól fog működni, látva, hogy tisztességes mennyiségű természetes fényt kap, és jól lecsapolt és termékeny talajba ültetik. Mivel a különböző fajták magasságukban és alakjukban drámai módon eltérhetnek, mindenképpen végezzen kutatásokat annak biztosítására, hogy a választott növény megfeleljen a kert méretének és helyének.

Ha fiatal fát vásárol, a legjobb, ha tavasszal vagy kora ősszel teszi ezt, hogy a gyökerek megtelepedjenek anélkül, hogy fagy fenyegetné őket. Ennek a fajnak teljes napsütésre vagy részleges árnyékra van szüksége egészséges légforgalommal a megfelelő fejlődéséhez. Nem szabad zsúfolt helyre vagy olyan helyre tenni, ahol naponta legalább négy órányi közvetlen napsugárzás nem éri őket. A legimpozánsabb virágzás teljes napsütésben lesz az igazi. A higan cseresznyefák a nedves és termékeny talajt kedvelik. Nem árt ha a talaj jó vízelvezető, de különféle talajtípusokban is meg fognak élni. Az egyetlen dolog, amellyel küzdeni fog, az a mocsaras körülmény. A Higan cseresznyefa elültetése után rendszeresen és mélyen öntöznie kell, amíg a gyökerek teljesen fel nem épülnek.